Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Gyógyhatású gombák

Központ március 24, 2011 Egyéb kategória

Gyógyhatású gombák

GombakEzzel a címmel szervezett fotókiállítást a marosvásárhelyi Málnássy László Gombászegyesület, melynek célja azon személyek felvilágosítása, akik kevésbé ismerik a gombák csodálatos világát és azok gyógyító hatását.

 Az egyesület elnöke, Málnássy András a március 21-i megnyitó alkalmából kiemelte, világszerte jelenleg 650 gombafajban mutattak ki különböző gyógyhatású anyagokat, így mindössze idő kérdése, amíg ezen anyagok elterjednek, és meghatározó szerepük lesz az egészségügyben, gyógyításban.

Dr. Kovács Enikő, a szervezet alelnöke felkérte a jelenlevőket, hogy semmi szín alatt ne bántsák a mérgező fajokat, ugyanis „a nem ehető gombáknak is megvan a saját funkciójuk, tudniillik gyökérkapcsolatban élnek a fákkal, egymást segítik a fejlődésben, növekedésben” – mondta. Hozzátette, mindenkit bátorít a gombaszedésre és -fogyasztásra, valamint azok fotózására is, hiszen az egyesület nemsokára elindítja a már hagyományossá vált Gomba szépe a természetben című pályázatot.

A fotók megcsodálása előtt a szép számú közönség arra volt kíváncsi, hogyan érdemes a gombákat fogyasztani, hogy gyógyhatásúk megmaradjon. „Egyszerűen megszárítjuk a gombát, majd lereszeljük, kávéval, teával összefőzzük és elfogyasztjuk” – magyarázta az alelnök.

A kiállítás április 2-ig látogatható a Bolyai-téri unitárius egyházközség Dersi János-termében.

 


Shii-take (Lentinus edodens)
Világszerte ismert, a csiperke után legtöbbet termesztett gomba. Enyhén fokhagyma ízű. Kutatások alapján sikerült igazolni antivirális hatását A típusú influenza, mumpsz, herpesz, hepatitis B vírusokkal szemben, illetve baktérium- és gombaellenes hatását. Ezenkívül immunstimuláns hatását, antioxidáns, májvédő és májgyulladásos folyamatokat enyhítő és vérnyomáscsökkentő hatását is bizonyították.
Késői laskagomba
Fontos kálium- és foszforforrás, illetve tartalmaz B és C vitaminokat. Japán kutatóknak sikerült a laskagomba vizes kivonatával különböző daganatok növekedési sebességét csökkenteni. Ezenkívül vérzsír-csökkentő hatását is bebizonyították.
Káposztagomba (Sparassis crispa): rákellenes hatását sokat kutatják, egyrészt mert jelentősen képes fokozni az immunrendszer működését a rákos sejtek elpusztításában, valamint a termőtest forró vizes kivonata csökkenti a rosszindulatú daganatok méretet, gátolja azok vérellátását biztosító új erek képződését, ezáltal rontva a daganat vérellátását.
Tüskegomba  
Micéliumából kivont poliszaharidjai rákellenes hatást mutattak egyes humán ráksejtekkel szemben. Nagyon jó vízhajtó hatással rendelkezik, illetve kivonata sikeresen gátolja a vesekő képződését.


Share Button
Ennyien olvasták: 474

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.