Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

Győztek a gyógyszergyártók

Központ február 24, 2011 Egyéb kategória

Győztek a gyógyszergyártók

 novenyEgy igen fontos, az Európai Unió által kidolgozott törvény értelmében április 31-től minden naturista termék gyógyszernek számít majd, ami annyit jelent, hogy ugyanolyan szabályok szerint forgalmazzák, mint a gyógyszereket, viszont az is előfordulhat, hogy néhány gyógynövény alapú készítmény végleg lekerül a polcokról. Ez a fajta szigorítás elsősorban a kistermelőket sújtja, hiszen az engedélyezési eljárások hatalmas költségekkel járnak és rengeteg időt vesznek igénybe.

 Az Európai Közösségi Bizottság közleményében olvasható, hogy az egyszerűsített törzskönyvezési eljárás azon növényi gyógyszerekre vonatkozik, amelyeket réges-régen hagyományosan is alkalmaznak, viszont nem teljesítik a forgalomba hozatali engedélyezés követelményeit. Ennek értelmében szükséges egy megjelent tudományos szakirodalomra való részletes hivatkozás, mely segítségével bebizonyítható, hogy az adott növényi gyógyszerek összetevői rendelkeznek jól megalapozott gyógyászati alkalmazással. A 2001/83/EK irányelv kimondja, hogy az úgynevezett hagyományos gyógynövény alapú szerek csak és kizárólag növényi anyagokból állhatnak (kivételt képeznek a vitaminok, a másodlagos hatású ásványok). A tervek szerint azon termékek (kamilla, cickafark, borsmenta stb.) helyzetét szeretnék rendezni, amelyek napjainkban a régóta fennálló használatuk ellenére sem teljesítik a közösségi gyógyszerészeti jogszabályban előírt forgalomba hozatali engedélyre vonatkozó követelményeket. A cél az, hogy eme termékek harmonizált körülmények közötti forgalmazását megvalósítsák, valamint, hogy biztosítsák a közegészségi védelmet. Ezt úgy próbálják elérni, hogy folyó év májusától a naturista termékek számára is kötelezővé teszik a minőségi, biztonságossági és hatékonysági garanciákat. Az EU azzal magyarázza döntését, hogy a páciensek egy meghatározott vizsgálati módszer alapján tudnak tájékozódni az addig szabadon alkalmazott gyógynövények biztonságáról.

Hazai optimizmus

A téma kapcsán Jancsó Attilával, a marosvásárhelyi Plafar Kamilla gyógynövényes bolt vezetőjével beszélgettünk, aki elmondta, egyáltalán nincs meggyőződve afelől, hogy az Európai Unió, valamint Románia áprilistól kezdődően betartja az előírt szabályozásokat: „Évente felröppen egy ilyen, vagy ehhez hasonló hír, majd egy-két hónap után minden és mindenki lecsendesedik. Szerintem idén sem lesz ez másképp. Ha valóban komolyan gondolnák a szigorítást, akkor már elkezdték volna az előkészületeket, de feltűnően nagy a csend” – magyarázta. Hozzátette, véleménye szerint ezzel a határozattal főképp a gyógyszergyártók és a gyógyszertárak helyzete és bevétele javulna: „Minden a pénzről szól, így valószínűleg ez is. Számomra viszont mindez érthetetlen, hiszen jelen pillanatban a gyógyszertárak tömve vannak naturista termékekkel, onnan is könnyedén beszerezhetők a teák, különféle vitaminok, így valószínűleg valami egyéb van az ügy hátterében” – összegezett a bolt tulajdonosa.

Petícióval a hagyományos növényi gyógyszerek irányelve ellen

A döntés nagy felháborodást kellett Európa szerte, főképp azok körében, akik előszeretettel használják a természetes gyógykészítményeket, vagy esetleg kapcsolatban vannak a természetgyógyászattal. Az érintettek a törvény hatályba lépését aláírásgyűjtéssel próbálják megakadályozni, és bizakodnak, hogy 1.000.000 hiteles aláírással megmentik a gyógynövényeket a gyógyszeripar hatalmaskodása alól.

  

Az utca hangja

 Az Európai Unió által kidolgozott jogszabály értelmében, április 31-től minden naturista termék gyógyszernek minősül, ami annyit jelent, hogy ugyanolyon szabályok szerint forgalmazzák, mint a gyógyszereket, viszont az is előfordulhat, hogy néhány gyógynövény alapú készítmény végleg lekerül a polcokról. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az utca embere milyen gyakorisággal használ gyógynövény alapú készítményeket, illetve hogyan vélekedik a tervezett szigorításról.
 

Szegedi Torella Aliz, divattervező
 
Rendszeresen használok gyógyteákat, bármiféle betegség megelőzése végett, tehát mondhatni nagy rajongója vagyok a házi patikának, pontosan azért, mert nem a gyógyszertárakból kell beszereznem ezeket a termékeket. Természetesen az ott lévő gyógyszereknek is megvan az értelmük és hasznuk, de nem találom helyesnek, hogy az évszázadokkal ezelőtt használt módszereket, termékeket egy lapon emlegessék a gyógyszerekkel, a kettőt egyáltalán nem kellene keverni.
 

Szávuly Kinga, egyetemista

Már többször használtam gyógyteákat, a vesémnek, vagy épp stresszoldóként. Nem tartom a legjobb ötletnek azt, amit az EU tervez, mert szerintem napjainkban nagyon sokan előnyben részesítik a gyógynövényeket, és ha áprilistól ezen termékek is megdrágulnak, akkor kevesebben fogják használni. Abban az esetben, ha néhányuk teljes mértékben eltűnik a piacról, akkor mindenki a gyógyszerek mellett dönt majd, ami valószínű a gyógyszeriparnak megfelel, szervezetünknek kevésbé.

Végh Emese, masszőr

Az igazság az, hogy amennyire csak lehet, nagy ívben elkerülöm a gyógyszereket, mindössze szükség esetén használom őket. A gyógyteákat viszont bármikor szívesen fogyasztom, főleg hűlés esetén egy kis mézzel megbolondítva. Egyáltalán nem utasítom vissza a gyógynövényeket, ám ezek terén inkább nagyszüleim, szüleim a jártasak.
Mindenképp rossz ötletnek tartom azt, amit az EU be akar vezetni, ugyanis a gyógynövény természetes, naturista termék, a gyógyszerekben pedig kémiai anyagok vannak. Ellenzem a javaslatot, és akiknek ilyen ötleteik támadnak, azok inkább fontosabb dolgokra kellene pazarolják idejüket, s főképp pénzüket, hiszen jól tudjuk, hogy ennél sokkal fontosabb dolgokon kellene változtatni. Mint masszőr azt is elmondhatom, hogy sokkal jobban szeretem a természetes anyagokból (olívaolaj, gyógynövényekből kivont olajok, krémek) készített masszázstermékeket.

Albert Kinga, egyetemista

Gyerekkorom óta használok gyógynövényeket, és bizony nem örvendek annak, hogy be akarják sorolni a gyógyszerek kategóriájába. Véleményem szerint a gyógyszeripar így is egy jól működő üzlet, kihasználva azt, hogy minden személy előbb-utóbb gyógyszerekre szorul.

Kuti Emil, programozó

Nem túl gyakran, de néha előfordul, hogy gyógyteákat iszom. Ennek ellenére sem értek egyet azzal, amit az EU tervez, ugyanis így is sokba kerülnek a gyógyszerek, és maga az egészségügy is. Ezzel a cselekedettel az EU még inkább a betegek ellen fordul.

Pál Piroska, egyetemista

Igen, szoktam gyógynövényeket használni, főleg gyógyteákat. A határozat természetesen a gyógyszergyártóknak fog nagyban kedvezni. Egyetlen előnye lehet, a gyógynövények gyógyszerként való áruba bocsátása, és ezáltali propagálásának: az, hogy a jellemzően minden apró megfázásra gyógyszert szedő emberek is kedvet kapnak a természetes gyógymódokra. Viszont sajnos eltűnnek az általam gyakran látogatott gyógynövényboltok. Tehát akkor az egykomponensű gyógyteát megvásárolhatom majd a gyógyszertárban többszörös áron, vagy az élelmiszerboltokban, ahol a jogszabály szerint a dobozon nem tüntethetik fel a tea gyógyításra vagy kezelésre vonatkozó tulajdonságait, ami nagy hátrány.

Kiss Judit, nyugdíjas

Napi rendszerességgel használok gyógyteákat, nagyon szeretem őket, allergia ellen, gyomorproblémákra egyaránt jók. Ha az EU bevezeti ezt a törvényt, akkor majd a kertből, a rétről fogom beszerezni a gyógyfüveket. Semmiképp nem fogok róluk lemondani, hiszen szerves részét képezik az életemnek.

Séra Beatrix, egyetemista

Gyógyteákat nap mint nap fogyasztok, ásványvíz helyett. Gyógyszert viszont csak akkor, ha nagyon beteg vagyok. Szerintem, amint a gyógynövény bekerült a gyógyszer-kategóriába, még kevesebben fognak gyógynövény alapú készítményeket fogyasztani, ugyanis napjainkban sincsenek túl sokan, akik a naturista termékeket részesítenék előnyben.

Mózes Annamária, háziasszony

El nem tudom képzelni, hogy mit gondol az Európai Unió, hogy ezt a törvényt be szeretné vezetni, ugyanis én nap mint nap használok gyógynövényeket, gyógyteákat. Hűlésre zsálya és gyömbérteát iszom és homoktövist eszem melléje, ami egy valóságos energiabomba. Ezenkívül nagy előszeretettel használom a feketenadályt, ami a csontok erősítését segíti elő, valamint a gyomorfájásra libapimpót.

Csontos Annamária, titkárnő

Rendszeresen használom a zsályát, ugyanis saját kiskertünkben megterem. Én személy szerint gyógyszerek helyett inkább gyógynövény alapú készítményeket használok, mivel természetesebbek és egészségesebbek. Az évezredekre visszanyúló tapasztalat, hagyomány számomra nagyobb biztonságot jelent, mint a patikákban található gyógyszerek. Ami az EU rendeletét illeti, rossz ötletnek találom, hiszen ezáltal kiszorítják a kistermelőket a piacról. Valószínűleg sokuknak nem lesz lehetőségük arra, hogy megfeleljenek az előírásoknak, elsősorban anyagi okok miatt. a gyógyfüveket. Semmiképp nem fogok róluk lemondani, hiszen szerves részét képezik az életemnek.


Share Button
Ennyien olvasták: 592

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Győztek a gyógyszergyártók

Központ Egyéb kategória

Győztek a gyógyszergyártók

 novenyEgy igen fontos, az Európai Unió által kidolgozott törvény értelmében április 31-től minden naturista termék gyógyszernek számít majd, ami annyit jelent, hogy ugyanolyan szabályok szerint forgalmazzák, mint a gyógyszereket, viszont az is előfordulhat, hogy néhány gyógynövény alapú készítmény végleg lekerül a polcokról. Ez a fajta szigorítás elsősorban a kistermelőket sújtja, hiszen az engedélyezési eljárások hatalmas költségekkel járnak és rengeteg időt vesznek igénybe.

 Az Európai Közösségi Bizottság közleményében olvasható, hogy az egyszerűsített törzskönyvezési eljárás azon növényi gyógyszerekre vonatkozik, amelyeket réges-régen hagyományosan is alkalmaznak, viszont nem teljesítik a forgalomba hozatali engedélyezés követelményeit. Ennek értelmében szükséges egy megjelent tudományos szakirodalomra való részletes hivatkozás, mely segítségével bebizonyítható, hogy az adott növényi gyógyszerek összetevői rendelkeznek jól megalapozott gyógyászati alkalmazással. A 2001/83/EK irányelv kimondja, hogy az úgynevezett hagyományos gyógynövény alapú szerek csak és kizárólag növényi anyagokból állhatnak (kivételt képeznek a vitaminok, a másodlagos hatású ásványok). A tervek szerint azon termékek (kamilla, cickafark, borsmenta stb.) helyzetét szeretnék rendezni, amelyek napjainkban a régóta fennálló használatuk ellenére sem teljesítik a közösségi gyógyszerészeti jogszabályban előírt forgalomba hozatali engedélyre vonatkozó követelményeket. A cél az, hogy eme termékek harmonizált körülmények közötti forgalmazását megvalósítsák, valamint, hogy biztosítsák a közegészségi védelmet. Ezt úgy próbálják elérni, hogy folyó év májusától a naturista termékek számára is kötelezővé teszik a minőségi, biztonságossági és hatékonysági garanciákat. Az EU azzal magyarázza döntését, hogy a páciensek egy meghatározott vizsgálati módszer alapján tudnak tájékozódni az addig szabadon alkalmazott gyógynövények biztonságáról.

Hazai optimizmus

A téma kapcsán Jancsó Attilával, a marosvásárhelyi Plafar Kamilla gyógynövényes bolt vezetőjével beszélgettünk, aki elmondta, egyáltalán nincs meggyőződve afelől, hogy az Európai Unió, valamint Románia áprilistól kezdődően betartja az előírt szabályozásokat: „Évente felröppen egy ilyen, vagy ehhez hasonló hír, majd egy-két hónap után minden és mindenki lecsendesedik. Szerintem idén sem lesz ez másképp. Ha valóban komolyan gondolnák a szigorítást, akkor már elkezdték volna az előkészületeket, de feltűnően nagy a csend” – magyarázta. Hozzátette, véleménye szerint ezzel a határozattal főképp a gyógyszergyártók és a gyógyszertárak helyzete és bevétele javulna: „Minden a pénzről szól, így valószínűleg ez is. Számomra viszont mindez érthetetlen, hiszen jelen pillanatban a gyógyszertárak tömve vannak naturista termékekkel, onnan is könnyedén beszerezhetők a teák, különféle vitaminok, így valószínűleg valami egyéb van az ügy hátterében” – összegezett a bolt tulajdonosa.

Petícióval a hagyományos növényi gyógyszerek irányelve ellen

A döntés nagy felháborodást kellett Európa szerte, főképp azok körében, akik előszeretettel használják a természetes gyógykészítményeket, vagy esetleg kapcsolatban vannak a természetgyógyászattal. Az érintettek a törvény hatályba lépését aláírásgyűjtéssel próbálják megakadályozni, és bizakodnak, hogy 1.000.000 hiteles aláírással megmentik a gyógynövényeket a gyógyszeripar hatalmaskodása alól.

  

Az utca hangja

 Az Európai Unió által kidolgozott jogszabály értelmében, április 31-től minden naturista termék gyógyszernek minősül, ami annyit jelent, hogy ugyanolyon szabályok szerint forgalmazzák, mint a gyógyszereket, viszont az is előfordulhat, hogy néhány gyógynövény alapú készítmény végleg lekerül a polcokról. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az utca embere milyen gyakorisággal használ gyógynövény alapú készítményeket, illetve hogyan vélekedik a tervezett szigorításról.
 

Szegedi Torella Aliz, divattervező
 
Rendszeresen használok gyógyteákat, bármiféle betegség megelőzése végett, tehát mondhatni nagy rajongója vagyok a házi patikának, pontosan azért, mert nem a gyógyszertárakból kell beszereznem ezeket a termékeket. Természetesen az ott lévő gyógyszereknek is megvan az értelmük és hasznuk, de nem találom helyesnek, hogy az évszázadokkal ezelőtt használt módszereket, termékeket egy lapon emlegessék a gyógyszerekkel, a kettőt egyáltalán nem kellene keverni.
 

Szávuly Kinga, egyetemista

Már többször használtam gyógyteákat, a vesémnek, vagy épp stresszoldóként. Nem tartom a legjobb ötletnek azt, amit az EU tervez, mert szerintem napjainkban nagyon sokan előnyben részesítik a gyógynövényeket, és ha áprilistól ezen termékek is megdrágulnak, akkor kevesebben fogják használni. Abban az esetben, ha néhányuk teljes mértékben eltűnik a piacról, akkor mindenki a gyógyszerek mellett dönt majd, ami valószínű a gyógyszeriparnak megfelel, szervezetünknek kevésbé.

Végh Emese, masszőr

Az igazság az, hogy amennyire csak lehet, nagy ívben elkerülöm a gyógyszereket, mindössze szükség esetén használom őket. A gyógyteákat viszont bármikor szívesen fogyasztom, főleg hűlés esetén egy kis mézzel megbolondítva. Egyáltalán nem utasítom vissza a gyógynövényeket, ám ezek terén inkább nagyszüleim, szüleim a jártasak.
Mindenképp rossz ötletnek tartom azt, amit az EU be akar vezetni, ugyanis a gyógynövény természetes, naturista termék, a gyógyszerekben pedig kémiai anyagok vannak. Ellenzem a javaslatot, és akiknek ilyen ötleteik támadnak, azok inkább fontosabb dolgokra kellene pazarolják idejüket, s főképp pénzüket, hiszen jól tudjuk, hogy ennél sokkal fontosabb dolgokon kellene változtatni. Mint masszőr azt is elmondhatom, hogy sokkal jobban szeretem a természetes anyagokból (olívaolaj, gyógynövényekből kivont olajok, krémek) készített masszázstermékeket.

Albert Kinga, egyetemista

Gyerekkorom óta használok gyógynövényeket, és bizony nem örvendek annak, hogy be akarják sorolni a gyógyszerek kategóriájába. Véleményem szerint a gyógyszeripar így is egy jól működő üzlet, kihasználva azt, hogy minden személy előbb-utóbb gyógyszerekre szorul.

Kuti Emil, programozó

Nem túl gyakran, de néha előfordul, hogy gyógyteákat iszom. Ennek ellenére sem értek egyet azzal, amit az EU tervez, ugyanis így is sokba kerülnek a gyógyszerek, és maga az egészségügy is. Ezzel a cselekedettel az EU még inkább a betegek ellen fordul.

Pál Piroska, egyetemista

Igen, szoktam gyógynövényeket használni, főleg gyógyteákat. A határozat természetesen a gyógyszergyártóknak fog nagyban kedvezni. Egyetlen előnye lehet, a gyógynövények gyógyszerként való áruba bocsátása, és ezáltali propagálásának: az, hogy a jellemzően minden apró megfázásra gyógyszert szedő emberek is kedvet kapnak a természetes gyógymódokra. Viszont sajnos eltűnnek az általam gyakran látogatott gyógynövényboltok. Tehát akkor az egykomponensű gyógyteát megvásárolhatom majd a gyógyszertárban többszörös áron, vagy az élelmiszerboltokban, ahol a jogszabály szerint a dobozon nem tüntethetik fel a tea gyógyításra vagy kezelésre vonatkozó tulajdonságait, ami nagy hátrány.

Kiss Judit, nyugdíjas

Napi rendszerességgel használok gyógyteákat, nagyon szeretem őket, allergia ellen, gyomorproblémákra egyaránt jók. Ha az EU bevezeti ezt a törvényt, akkor majd a kertből, a rétről fogom beszerezni a gyógyfüveket. Semmiképp nem fogok róluk lemondani, hiszen szerves részét képezik az életemnek.

Séra Beatrix, egyetemista

Gyógyteákat nap mint nap fogyasztok, ásványvíz helyett. Gyógyszert viszont csak akkor, ha nagyon beteg vagyok. Szerintem, amint a gyógynövény bekerült a gyógyszer-kategóriába, még kevesebben fognak gyógynövény alapú készítményeket fogyasztani, ugyanis napjainkban sincsenek túl sokan, akik a naturista termékeket részesítenék előnyben.

Mózes Annamária, háziasszony

El nem tudom képzelni, hogy mit gondol az Európai Unió, hogy ezt a törvényt be szeretné vezetni, ugyanis én nap mint nap használok gyógynövényeket, gyógyteákat. Hűlésre zsálya és gyömbérteát iszom és homoktövist eszem melléje, ami egy valóságos energiabomba. Ezenkívül nagy előszeretettel használom a feketenadályt, ami a csontok erősítését segíti elő, valamint a gyomorfájásra libapimpót.

Csontos Annamária, titkárnő

Rendszeresen használom a zsályát, ugyanis saját kiskertünkben megterem. Én személy szerint gyógyszerek helyett inkább gyógynövény alapú készítményeket használok, mivel természetesebbek és egészségesebbek. Az évezredekre visszanyúló tapasztalat, hagyomány számomra nagyobb biztonságot jelent, mint a patikákban található gyógyszerek. Ami az EU rendeletét illeti, rossz ötletnek találom, hiszen ezáltal kiszorítják a kistermelőket a piacról. Valószínűleg sokuknak nem lesz lehetőségük arra, hogy megfeleljenek az előírásoknak, elsősorban anyagi okok miatt. a gyógyfüveket. Semmiképp nem fogok róluk lemondani, hiszen szerves részét képezik az életemnek.


Share Button
Ennyien olvasták: 593

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.