Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Időigényes a kulturált szelektív hulladékgyűjtés

Központ május 5, 2011 Egyéb kategória

Időigényes a kulturált szelektív hulladékgyűjtés

zoldMíg a nyugati országokban már évtizedekkel ezelőtt bevezették és elfogadták a hulladék szelektív gyűjtését, úgy tűnik, Romániában a lakosság még nem nőtt fel erre a feladatra. Bár próbálkozásokból nincs hiány, a tapasztalat azt mutatja, a környezettudatosságra való nevelés kizárólag törvénykezéssel érhető el.

Tavaly szeptemberben lépett életbe a 132-es törvény, aminek értelmében a közintézményekben kötelezővé vált a szelektív hulladékgyűjtés. Abban az esetben, ha az állami intézmények nem tesznek eleget előírt kötelezettségeiknek, a Környezetvédelmi Őrség felügyelőinek jogukban áll ellenőrizni, szükség esetén pedig 3000 lejtől kezdődő pénzbírsággal sújtani az adott helyiséget. Értesüléseink szerint városunkban is elindult a jogszabály alkalmazásának vizsgálata, és a tavaly év végi, hasonló ellenőrzés eredményeképp a legtöbb intézményben időben beszerezték a szelektív hulladéktárolókat.

A rendelkezés célja nemcsak az ott dolgozók figyelmét felhívni a szortírozott hulladékgyűjtés fontosságára, hanem tudatosítani a lakosokban is, hogy abban az esetben, ha a szemetet külön válogatják, könnyebb azt újrahasznosítani, valamint feldolgozni. Ugyanakkor szem előtt tartandó, hogy a kormány különböző európai uniós normákat is felvállalt, azaz 2013-ig a szemét 30 százalékát speciális konténerekben, külön kell gyűjteni. Ennek megvalósításához elengedhetetlen a lakosság, valamint különböző civil szervezetek közreműködése.

Felelőtlenek a vendéglátó­iparban dolgozók

 Feltérképeztük Marosvásárhely központi fekvésű vendéglőit, kocsmáit, és arról faggattuk a tulajdonosokat, mennyire figyelnek a környezetvédelemre, azaz mekkora figyelmet szentelnek a szelektív hulladékgyűjtésnek. Mint arra számítani lehetett, mindössze egynéhány helyen találkoztunk pozitív hozzáállással és cselekedettel. A vendéglátóiparban dolgozók időhiányra hivatkozva vonták ki magukat az említett tevékenységből.

– Egy igazán jól működő helyen kizárt, hogy bárkinek ideje és energiája lenne arra, hogy a szemetet szétválogassa. Aki mégis ezt állítja, az hazudik. Külön személyzetre lenne szükség ahhoz, hogy ez a folyamat beinduljon és jól működjön – magyarázta lapunknak az egyik, néhány éve vendéglátóiparban dolgozó személy.

Határozottan cáfolta mindezt egy, a marosvásárhelyi fiatalság körében nagy népszerűségnek örvendő kocsma tulajdonosa, aki múlt év októberétől vezette be lokáljában a szemét szortírozását. Elmondása szerint időt és energiát igényel a személyzet betanítása, de mára már mindenki számára természetes, hogy a papírt, műanyagot, üveget külön szemetesbe gyűjtik. „Heti egy alkalommal, sőt megfelelő tárolás esetében, kéthetente egyszer én szállítom el a szétválogatott hulladékot és a legközelebbi szeméttárolóba dobom, külön-külön a megfelelő kukába. Ez mindössze fél órát vesz igénybe, ergo úgy gondolom, úgy a közintézményben dolgozók, mint a vendéglátóiparban lévő kollégák is tehetnek egy minimális erőfeszítést annak érdekében, hogy valamilyen módon mi is óvjuk környezetünket” – nyilatkozta lapunknak a fiatal vállalkozó.

Akaratból nincs hiány

 Helyszűke miatt nem gyűjtik külön a szemetet a marosvásárhelyi lakosok – derült ki a hétvégén végzett kutatásunkból.

Megfigyelésünk ideje alatt mindössze néhányan vették a fáradtságot, hogy egyenként bedobálják műanyag palackjaikat, illetve tejes dobozaikat a város szerte kihelyezett három frakciós szelektív hulladékgyűjtő konténerekbe, viszont a közös szeméttároló körül több tízen is megfordultak.

– Amióta kihelyezték eme szemeteseket, a műanyag flaskákat ide hozzuk, viszont sajnálatos módon a papírt és a többi háztartási szemetet egy helyre dobjuk – magyarázta lapunknak Barabási Júlia.

Hozzátette, bár tisztában van a szelektív hulladékgyűjtés előnyeivel és fontosságával, a tömbházlakásokban képtelenség minden hulladékot külön tárolni.

 


Share Button
Ennyien olvasták: 279

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.