Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Ingyenes közszállítás, monitoring bizottság és online ügyintézés a néppártosok programjában

Központ május 27, 2016 Uncategorized

Az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei és marosvásárhelyi szervezete bemutatta választási programját, célkitűzéseit. A tervek között szerepel a városi közszállítás optimalizálása, ezáltal ingyenessé tétele, de monitoring bizottságokat is felállítanának minden, a szakbizottságokban előforduló, a vásárhelyi polgárokat érintő kérdés, illetve döntést felülvizsgálása érdekében.

13271873_1177257688973449_1520441097_o (1)

Ingyenes közszállítás

A néppártosok programjának az első és egyben legfontosabb pontja a közszállítás ingyenessé tétele Marosvásárhelyen, hiszen úgy vélik, ez jelenleg „fekete lyuk” a város költségvetésében. A lakosságnak modern, európai színvonalú tömegközlekedést szeretnének biztosítani. Tervezett lépéseik az ügyben a következők:

 • A 2020-ig tartó Regionális Operatív Program révén lehetőség nyílik a városi tömegközlekedés korszerűsítésére, ennek érdekében 100 darab új, Euro 6-os szállítóeszközt vásárolnának, mozgássérülteknek fel- és leszálló rámpával, fűtéssel, légkondicionálással felszerelve, 50 darab nagy kapacitású, 100 férőhelyes buszt, illetve 50 kisebb, 60 férőhelyes buszt pályáznának meg.
 • A közszállítási eszközök folyamatos esztétikai szempontból történő karbantartása.
 • A megállókban kifüggesztésre kerülne egy kétnyelvű digitális kijelző, amelyeken az autóbuszok érkezésének időpontja lenne kiírva, nem mellékesen ezek az adatok interneten, illetve mobiltelefonon is elérhetőek lennének.
 • Biztonságos közlekedést akarnak kialakítani, ennek érdekében a megállókban, illetve a buszokban kamerákat szereltetnének fel.
 • A Közszállítási Vállalat vezetőségével együtt kidolgoznák a vonalak ésszerűbb elosztását, illetve az útvonalak által hatékonyabban összekötnék a lakónegyedeket.
 • Működtetnének egy állandó, kétnyelvű telefonszolgálatot, ami által az utazóközönség elmondhatná véleményét, megfigyeléseit a járatokkal kapcsolatban.
 • Biztosítanák a városi tömegközlekedési eszközök ingyenes használatát, korlátlanul, minden marosvásárhelyi lakos számára. Ennek a célkitűzésnek anyagi fedezetét az eddigi szállítási rendszer átszervezése, valamint a közpénzek hatékonyabb felhasználása szolgáltatná.

tömegközlekedés

Külföldi példa

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnökségének elmondása szerint ez nem egy új ötlet, hiszen Tallinban (Észtország), Livignoban (Olaszország) és Glownoban (Lengyelország) is már rég alkalmazzák ezt a módszert, méghozzá sikerrel. „A marosvásárhelyi lakcímmel rendelkező polgárok, valamint a városunkban tanuló diákok számára egy ún. közlekedési kártyát juttatnánk, amely biztosítaná a teljes hozzáférésüket a város összes menetvonalához. A kártya névre szóló, és felmutatásával ingyenes utazás biztosított. A helyi szolgáltató által közzétett adatok szerint 2015-ben az egyesület költségei 21 millió lej körül forogtak, amelynek nagy részét az elavult autópark karbantartása és az autóbuszokon dolgozó jegyszedők bére képezte. A közszállítási eszközök korszerűsítésével ez az összeg jelentősen csökkenne. A városi költségvetésből 2016-ban mintegy 19 millió lejjel támogatták a közszállítást, de csak bizonyos kategóriák részesülnek ingyen a szolgáltatásban; miközben minden marosvásárhelyi lakos és itt tanuló diák ingyen utazhatna a városi járatokon. Szerintük a közszállítás hatékony irányítása révén akár közpénzt is spórolhatnánk” – vélekednek a program kidolgozói.

Nem csak populista lózung

„Az ingyenes tömegközlekedés minden marosvásárhelyi lakos számára elnevezésű projekt megvalósítható, ha első ránézésre populista szlogenként is hangzik. Végül, de nem utolsó sorban kiemelt fontosságot tulajdonítunk új kerékpársávok létesítésének az egész város területén”- fejtette ki Novák Venczel, jogász az Erdélyi Magyar Néppárt tanácsosjelöltje.

Monitoring bizottság létrehozása

Dr. Pálosi Csaba, az Erdélyi Magyar Néppárt listavezetője bemutatta a program másik pontját, amelyben egy monitoring bizottságnak a létrehozása került leírásra. Elmondása szerint a monitoring bizottság tagjainak az lesz a feladata, hogy minden, a szakbizottságokban előforduló, a vásárhelyi polgárokat érintő kérdést, illetve döntést felülvizsgálja, ezáltal növelve ezek átláthatóságát, jogszerűségét, illetve törvényes végrehajtását. „Minden törvénytelenséget, összeférhetetlenséget jelezni fogunk a sajtónak, ami ezekben a bizottságokban előfordul. Nekünk azért fontos kihangsúlyoznunk a teljes rendszerváltást, hogy ezek a törvénytelenségek ne fordulhassanak elő, illetve nyilvánosan is felelősségre lehessen vonni a vétkes döntéshozókat ”- tette hozzá Pálosi Csaba. A következő öt szakbizottságot hoznák létre:

 1. Gazdasági elemzés és előrejelzések, illetve köz- és magánterület rendezés szakbizottság. Tagjai: Karácsonyi Dezső közgazdász és dr. Pálosi Csaba állatorvos.
 2. Városfejlesztési, beruházási, környezetvédelmi, műemlékvédelmi és műépítészeti szakbizottság. Tagja: Mátyás Tamás Attila kertészmérnök.
 3. Közszolgáltatási és kereskedelmi szakbizottság. Tagja: Kocsis Lóránt Zsombor közgazdász.
 4. Tudományos, oktatási, egészségügyi, kulturális, sport és Európai Uniós integrációs szakbizottság. Tagjai: Mihály István fizikus, tanár, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség titkára, illetve dr. Vitályos Orsolya főorvos.
 5. Közterület-rendezési, szociális védelmi, jogi, közbiztonsági, az emberi jogok, szabadság és kisebbségvédelmi, illetve vallási szakbizottság. Tagjai: Novák Venczel jogász és Tőkés András nyugalmazott fizika tanár, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség alapítótagja.

Online ügyintézést kényelmesen

A Néppárt a hivatali ügyintézést is megkönnyítené. Az elektronikus ügyintézés lehetőséget nyújt a kétnyelvű kommunikációra, az űrlapok magyar nyelvű kitöltésére, arra buzdítanak, hogy használjuk ki ezt a lehetőséget a magyar nyelv egyenjogú használatára a közintézményeinkben. Szorgalmazzák a naprakész, kétnyelvű információk és a tanácsi határozattervezetek közlését a város honlapján, és elektronikus aláírás bevezetését az elektronikus kommunikáció (az űrlapok benyújtásának láttamozása, jóváhagyása stb) hitelesítése céljából.

Share Button
Ennyien olvasták: 1095

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.