Központ
2020. október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Két keréken Marosvásárhelyen!

Központ szeptember 1, 2011 Egyéb kategória

veloKét keréken Marosvásárhelyen!

Az idei Félszigeten többféle közlekedési eszközzel is eljuthattunk A-ból B-be, de a legpraktikusabbnak mégis a bicikli bizonyult. Bár sebessége és férőhelye is limitált, mégis a kétkerekű járgány örvendett a legnagyobb népszerűségnek.


Az I Love Velo nevet viselő, ingyenes kerékpárkölcsönző projektet a Környezetvédelmi Minisztérium a Green Revolution civil szervezettel és a Raiffeisen Bankkal közösen tavaly indította el. Az emblémával ellátott biciklik először Bukarestben jelentek meg, és ennek nagy sikerére alapozva úgy döntöttek, hogy az ország több városára is kiterjesztik. Marosvásárhelyen a Sportcsarnok előtt (és a Tuborg Green Fest Fesztivál ideje alatt a Maros-parton is) felállított kölcsönzőnél 100 kerékpárt tárolnak, amelyek közül ingyenesen két órára bérelhetőek a biciklik, mindössze egy személyivel és egy űrlap kitöltésével. A projektet egyrészt azért indították, mert annak a nagyon sok embernek, akik irodai vagy ülőmunkát végeznek, jót tesz egy kis mozgás, másrészt meg környezetvédelmi okai vannak. A projekt kezdeményezői arra buzdítják Marosvásárhely lakosságát, hagyják néha a garázsban autójukat, üljenek fel egy kerékpárra, és azzal menjenek, ne csak vásárolni, vagy kirándulni a családdal, hanem miért ne, még a munkahelyükre is.

Corneliu Belciug, a Green Revolution programigazgatója elmondta, a célközönség nem csak a fiatalok, hanem reméli, hogy a felnőttek és a gyerekek egyaránt igénybe veszik a szolgáltatást, sőt a kölcsönzésen kívül is nyitottak bármilyen együttműködésre, ha iskolásoknak vagy csoportos tevékenységhez van szükség a 100 kerékpárra.

De a biciklikölcsönző nem csak ingyen mozgási és közlekedési lehetőséget biztosít a lakosoknak, hanem, ahogy a projekt országos koordinátorától, Ionuţ Milanovici-tól megtudtuk, az I Love Velónak köszönhetően Marosvásárhelyen öt munkahelyet létesítettek: négyen a kölcsönzésért, egy személy pedig a szervizelésért felel. „A tervek szerint Bukarestben 6 központ lesz, összesen 1000 kerékpárral, ezzel 50 embernek kínálunk munkát. A program sikerét bizonyítja, hogy a fővárosban hetente átlagban 7000-en veszik igénybe szolgáltatásunkat. Júliusban Kolozsváron, Jászvárosban, valamint Konstancán indult be a program, jövőre pedig további terjeszkedést tervezünk” – fejtette ki Ionuţ Milanovici. Amennyiben Marosvásárhelyen is sikeres lesz ez a kezdeményezés, a kétórás időkorlátot növelik, és ha szükséges, a 100 kerékpárból álló kölcsönzőparkot is bővítik.

A kerékpárok a Green Revolution tulajdonát képezik, és ha a kölcsönző nem viszi vissza a biciklit, akkor 24 óra eltelte után lopottnak minősül, és jelentik a hatóságoknak. A Sportcsarnok előtti telepet a polgárőrség védi.

A kerékpárok kölcsönzése október 31-ig tart, hétköznap 8–22 óra között, hétvégén pedig 10–22 óra között.

Bár városunkban az egyedüli kerékpárút a város magaslatán, a Somostetőn található, biciklivel ide feljutni nem éppen egyszerű, ezért inkább azok használják, akik gépkocsival hozzák ide a kerékpárt. A Környezetvédelmi Minisztérium azt ígéri, hogy ősztől anyagilag támogatni fogja a kerékpár­utak építését. Marosvásárhelyen 60 ezer euró elég lenne 30 kilométernyi biciklisáv-hálózat kialakítására.

 


Share Button
Ennyien olvasták: 345

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.