Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

Két kerékpárút-sávon tekerhetünk majd

Központ augusztus 11, 2011 Egyéb kategória

Két kerékpárút-sávon tekerhetünk majd

bicicletaA Román Környezetvédelmi Alap idén júliusban hirdette meg azt a pályázatot, amelyben az önkormányzatok kerékpárút-építésére igényelhettek támogatást. A július 28-i helyi tanácsülésen sürgősségi napirendi pontként szerepelt a projekt megpályázása, melyet a testület egyöntetűen megszavazott és augusztus 5-én benyújtotta az erre a célra összeállított iratcsomót.

  Amint azt Kósa Istvántól, a Fókusz Öko Központ munkatársától és a program egyik felelősétől megtudtuk, abban az esetben, ha Marosvásárhelyt a sikeres pályázók közé sorolják, 2.000.000 lejt utalnak át a városnak a kerékpársávok megépítésére. „Ez az összeg kiegészül a városi költségvetésből erre a célra elkülönített 500.000 lejjel és ebből épül ki egy, a város fő részeit összekötő bicikliút-hálózat” – nyilatkozta Kósa.

A tervek szerint két fő útvonalon lehet majd áttekerni a városon: az egyik kerékpárút az Azomureş vegyi kombináttól Marosszentgyörgy hatá­ráig tartana (Dózsa György út, központ, November 7 negyed), a másik pedig a Jeddi úttól a Víkendtelepig (a Poklos-patak mentén, a Pandúrok útján, a Kárpátok sétányon).

– Azt viszont tudni kell, hogy csodák nincsenek. Akik a Hollandiában látottakhoz hasonló bicikliutakat képzelnek el, csalódni fognak: a jelenlegi forgalmi viszonyok, a városszerkezet sajátosságai a legtöbb utcában nem teszik lehetővé a gyalogos- és autósforgalomtól teljesen elválasztott bicikliutak kiépítését – tette hozzá Kósa István, aki óvatosságra intette a kerékpározókat, hangsúlyozván, hogy a városban rengeteg autó közlekedik, egyes útszakaszokon (Dózsa György út, 1989. December 22. út) pedig még teherautók is száguldoznak, így sajnálatos módon a sofőrökben egyáltalán nem tudatosult, hogy a kerékpár is egy közlekedési eszköz, így észre sem veszik a kétkeréken haladókat. „Ezen körülmények valószínűleg nem fognak egyik napról a másikra megváltozni, ezért azokon a szakaszokon, ahol keskeny, forgalmas útszakaszok mellett nincsenek párhuzamos utcák, ahol bicikliutakat, biciklisávokat lehetne kialakítani, ott a kerékpárosok a járdán, a gyalogosoktól elválasztva vagy a járdafelületet azokkal megosztva fognak haladni” – magyarázta a Fókusz Öko Központ munkatársa.

Az elképzelések szerint minden kerékpár-átkelőhely látható lesz, biciklis jelzőlámpákból és a bringások jelenlétét igazoló táblákból sem lesz hiány, valamint a város 15 pontján kerékpár-parkolókat alakítanak ki. Kósa István meggyőződése, hogy ha mindez megvalósul, biztosan ugrásszerűen megnövekedik azon vásárhelyiek száma, akik a biciklit, mint hatékony, egészséges, olcsó és környezetbarát közlekedési eszközt választják az autók helyett.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 261

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.