Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Közösség a közösségért. A nyárádmenti polgármesterek kedvező döntésére várnak.

Központ május 5, 2011 Egyéb kategória

Közösség a közösségért. A nyárádmenti polgármesterek kedvező döntésére várnak.

 kozosseg_VadaszRománia vadászati törvényének módosított változata értelmében a közösségek visszaszerezhetik ősi jogaikat a vadgazdálkodásra. Így Maros megye 17-es kakasdi vadászterületén is, ami mostanig az Erdészeti Hivatal fennhatósága alá tarozott, több mint fél évszázad után ismét a helyi közösség gazdálkodhat. A 17-es kakasdi vadászterület tizenegyezer hektárából több mint hétezer a Nyárádmentéhez tartozik. Ezen terület vadállományának gazdálkodására két földtulajdonosi egyesület száll harcba, az Alsó-Nyárádmente Egyesület, valamint a Valea Nirajului név alatt bejegyzett egyesület.

Mindez akkor valósulhat meg, ha a földtulajdonosok egyesületbe tömörülve a vadászterület több mint ötven százalékát birtokolják és az általuk alakított vagy támogatott vadásztársaság gondjaira bízzák, így ők végezhetik a vadgazdálkodást, és megfékezhetik a vadkárokat és megvédhetik terményeiket.

„Egyesületünk tagjai zömében nyárádmenti lakosok, egyszerű emberek, de tagságával támogat bennünket Maros­vásárhely egyik neves orvosprofesszora, valamint egy egyesület is. Tehát mondhatjuk, hogy egyesületünket a helyi közösség tagjai alkotják, akik ősi földbirtokosi jogaikat kívánják gyakorolni. Ezzel szemben a másik társaságot két marosvásárhelyi, Natea Ovidiu és Şandru Ioan, két nyárádmenti, Székely József és Nagy Márton, valamint a mezőségi Ilyés-Tóth Sándor neve alatt jegyezték be. Az Alsó-Nyárádmente Egyesület keretében működik a Somosdi Vadásztársaság, amiben úgyszintén nagyrészt nyárádmentiek vesznek részt, a másik társaság Şandru Ioan által fémjelzett vadásztársaságnak akarja odaadni”veti össze a két társaságot Bene Ernő, az Alsó-Nyárádmente Egyesület elnöke.

Mint megtudtuk, egyesületük több mint 5800 hektár területet gyűjtött össze, míg a Valea Nirajului 5900 hektárt, viszont ebből utólag több mint száz magánember lépett ki és állt át földbirtokával az Alsó-Nyárádmente Egyesülethez, így az új számadatok szerint, bár kevéssel, de több területet birtokolnak. „A versenyfutás utolsó pár méterén reméljük, sikerül pozitívan befolyásolni a nyárádmenti polgármestereket, hogy felmérjék a lehetséges alternatívákban rejlő különbségeket, és támogassák a helyi közösség jogainak érvényesítését úgy, hogy a tulajdonukban levő több mint 1600 hektárnyi földterületet fele-fele arányban osszák meg a két egyesület között. Ahogyan Marosvásárhely polgármestere is a közösség tagjaira bízta a döntést, és fele-fele arányban adta át a tulajdonát képező területeket, a nyárádmenti polgármesterek számára is ez az utolsó lehetőség, hogy a közösség érdekeit és akaratát tartsák szem előtt. Hisszük és reméljük, hogy a nyárádmenti polgármesterek ezt megértik, mert a helyi lakosok a saját maguk által alakított egyesületben és vadásztársaságban bíznak, hogy az a helyi érdekek szerint fogja kezelni birtokukat” – hívta fel a nyárádmenti polgármesterek figyelmét döntésük súlyára Bene Ernő, aki azt is elmondta, bár ők felajánlották, hogy együttes erővel gazdálkodjanak ezeken a területeken, a Valea Nirajului Egyesület elhatárolódott ettől.

Míg a helyi földbirtokosok zöme az Alsó-Nyárádmente Egyesülethez sorakozott fel, a helyi közigazgatás a hozzá tartozó közbirtokokat a Valea Nirajului Egyesületre bízta. Ezen döntés hátterében egyesek politikai hatalmi játszmát vélnek, amiben folytatni akarják a pártállam vadászterületén a hatalmasságok protokoll vadásztatását a helyi gazdák földjén hizlalt vaddisznókon. A háttérben Bukarestben ülésező képviselőink nyomásgyakorlását sejtik, akik a Valea Nirajului Egyesületet támogatják, hogy kényük-kedvük szerint szórakozhassanak a helyi közösségek birtokain.

 


Share Button
Ennyien olvasták: 366

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.