Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Konkrét törvénykezést kérnek az autisták számára

Központ február 24, 2011 Egyéb kategória

Konkrét törvénykezést kérnek az autisták számára

Ne ragadjanak le az általános rendelkezéseknél!

 autistak

Áttörő sikerként élték meg tavaly júliusban az autista gyerekekkel foglalkozó szervezetek az egészségügyi minisztérium által kiadott új, 151/2010-es törvényt, mely végre átfogó szemléletmóddal próbál megoldást nyújtani az autisták kezelésére. Noha a megfogalmazott elvek bizakodásra adtak okot, mégis tizenhárom civil szervezet levélben fordult az egészségügyi, az oktatási valamint a munkaügyi minisztériumhoz, melyben közös egyeztetéseken nyugvó, alapos és konkrét metodológiai módszer kidolgozását szorgalmazzák.

 Az autista személyek gyógykezelése összetett és nem kis költséggel járó, hosszú távú folyamat, nem lehet csupán orvosi, egészségügyi módszerrel javítani ezen személyek életminőségén. A rekuperáció nagyon fontos eleme a folyamatos terápia, mely segíti a társadalmi integrációt, az iskolába való beilleszkedést és az ismeretek minél hatékonyabb elsajátítását. Mivel az autizmus nem gyógyítható, a gyógyszeres kezeléssel nem lehet megszüntetni ezt az állapotot, a cél ezen személyek minél jobb érvényesülése az életben.


Specifikus kérdésekkel fordultak az egyes szaktárcákhoz

Tizenhárom szervezet, köztük a marosvásárhelyi Alpha Transilvană Alapítvány minden illetékeshez (egészségügyi, oktatásügyi, munkaügyi minisztérium és egészségbiztosító pénztár) konkrét kérésekkel fordult az átláthatóbb és használhatóbb törvénykezés érdekében. „A közösen aláírt indítvánnyal első sorban azt szeretnénk elérni, hogy a munkaügyi, az oktatásügyi és az egészségügyi minisztérium üljön össze, mert ha csak az egészségügyi tárca dolgozza ki az elvekre épülő metodológiát, eltűnik a törvény ama innovatív jellege, aminek megjelenésekor nagyon örültünk, vagyis hogy interdiszciplinárisan kezeli ezt a helyzetet” – fogalmazott Vargancsik Iringó, az Alpha Transilvană munkatársa.
Az egészségügyi minisztérium alárendelt szakintézetéhez és Cseke Attila egészségügyi miniszterhez címzett átiratban négy konkrét kérést intéztek az illetékesekhez. Kérik, tegyék elérhetővé a nemkormányzati szervezetek által tett javaslatok összesített listáját, valamint fogalmazzák meg az ezekkel kapcsolatos álláspontjukat. Továbbá, a kidolgozás munkafolyamatába hívják meg az e téren már tapasztalattal rendelkező alapítványokat, és kérjék fel az oktatásügyi és a munkaügyi minisztériumot, valamint az országos egészségbiztosító pénztárat, jelöljenek ki egy személyt, akikkel együtt dolgozhatnak.
Az egészségbiztosító pénztárhoz eljuttatott nyílt levélben három pontban fogalmazták meg konkrét elvárásaikat, melyben kérik, hogy a pszichoterápia is orvosi ellátásként legyen nyilvántartva, ugyanakkor, hogy a törvénybe foglalt terápiát nyújtó szakemberek mindenike szerződést köthessen a biztosítóházzal.
Az oktatásügyi minisztérium felé azt a kérdést vetették fel, hogy az oktatás terén milyen változás történik, hogyan lesznek mérhetően megállapítva a törvényben megfogalmazott elvek. „Olyan konkrét kérdéseket tettünk fel, mint például, hány fejlesztő órában részesülhet egy autista gyerek, integráltan vagy szegregáltan fogják oktatni ezeket a gyerekeket, mert ezekre vonatkozóan egyelőre nincs egy koherens stratégia” – magyarázza az alapítvány autista gyerekekkel foglalkozó programjának vezetője.
A munkaügyi minisztériumhoz eljuttatott nyílt levélben az autisták munkába állásának biztosítására vonatkozó elképzelések és javaslatok felől érdeklődtek, annál is inkább, mivel a törvény a 0–6 éves korosztályra koncentrál, miközben az autizmus nem tűnik el a 6 éves kor után.

Hatékony együttműködést és pontos szabályozást kérnek

Az eredményes kezelés alapfeltétele, hogy a betegséget összetett problémaként kezeljék, pontosan ez az új törvény egyik nagy erénye, azonban mindez egyelőre még csak nagyon általános síkon jelenik meg. Ahhoz, hogy a törvény valóban a sérült személyek igényeit szolgálja, az autistákkal foglalkozó szervezetek azt kérik, sokkal mélyrehatóbb és konkrétabb metodológiát dolgozzanak ki az eddiginél. „Jelenleg a törvény nem fogalmaz pontosan. Ingyenes szolgáltatásokról beszél, miközben nem konkretizálja, hogy a finanszírozás kinek a kötelessége. A kidolgozott normáktól éppen azt várnánk, hogy világossá váljon, kinek milyen jogai és milyen kötelezettségei vannak” – magyarázza Vargancsik Iringó. Ugyanakkor rámutatott, a kidolgozásban nem kellene a nulláról építkezni, mert vannak jól működő külföldi minták, valamint a hazai nemkormányzati szervezetek egy része is több éves tapasztalattal rendelkeznek. „A magyarországi hasonló jogszabály például olyan iskolai integrációt ír elő, melyben egy kisegítő pedagógus segíti az autista gyereket a folyamatok megértésében. Pontosan előírja, hogy egy héten hány órát kell a gyógypedagógussal töltenie ahhoz, hogy az iskolában teljesíteni tudjon. A levélben azt tanácsoltuk, hogy hat hónapra tolják ki az alkalmazási módszer kidolgozásának idejét, és legyenek olyan munkacsoportok, amelyen azok a szervezetek is részt vesznek, amelyek éveken át foglalkoztak ilyen betegekkel, hogy megoszthassák az idők során felgyűlt tapasztalatot. Ezt a tapasztalatot figyelembe kellene venni, és ennek alapján felépíteni a következő lépést, így nem volna szükség a nulláról kezdeni mindent” – fogalmazott Vargancsik Iringó.

A február 16-án keltezett levelekre egyelőre nem érkezett válasz egyetlen minisztériumtól sem. Megkeresésünkre az egészségügyi minisztérium úgy értékelte, a parlament által kidolgozott törvényt ők is sikerként könyvelik el, a normákat az alárendelt intézmény szakértői dolgozzák ki, és mivel törvény szerint is interdiszciplináris területről van szó, a metodológia megalkotásában a kezdetektől fogva konzultáltak a munkaügyi és a tanügyi tárcával is. „Az egészségügyi minisztérium honlapján megtalálható a javaslat, amelyet január 19-én bocsátottak közvitára (február 19-ig), ez egyben azt is jelenti, hogy ahhoz bárki hozzászólhatott, módosító javaslatot tehetett” – áll az egészségügyi minisztérium álláspontját tükröző, szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben.


„Jelenleg a törvény nem fogalmaz pontosan. Ingyenes szolgáltatásokról beszél, miközben nem konkretizálja, hogy a finanszírozás kinek a kötelessége. A kidolgozott normáktól éppen azt várnánk, hogy világossá váljon, kinek milyen jogai és milyen kötelezettségei vannak” – magyarázza Vargancsik Iringó.

Share Button
Ennyien olvasták: 411

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.