Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Korrupciós ügyben lehet érintett Borbély László?

Központ július 21, 2011 Egyéb kategória

Korrupciós ügyben lehet érintett Borbély László?

 BLBorbély László környezetvédelmi miniszter nevétől hangos a romániai sajtó, ugyanis neve szerepel egy, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) által vizsgált ügyben. A vádirat szerint Ioan Ciocan, egy avasfelsőfalusi cég ügyvezetője, Szepessy Szabolcs, a miniszter tanácsosa közvetítésével, 20.000 euróért „megvásárolta” Borbély befolyását, amitől az említett cég újabb, a Román Vízügyi Hatósággal  köttetendő szerződéseket remélt.

 

 A DNA szerint Ioan Ciocan cége 20.000 euró értékű lakásfelújítási munkálatokat végzett egy bukaresti apartmanban, melynek következményeképp a cég különböző közbeszerzési szerződéseket kötött volna a Vízgazdálkodási Hivatallal, mely a környezetvédelmi tárca alárendeltségébe tartozik. A Mediafax hírügynökség arról számol be, hogy Borbély tagadja, hogy ismerné Ciocant.   

Az elsődleges sajtóhírekkel ellentétben, a bukaresti lakás Borbély anyatársának tulajdona, aki viszont nem azonos azzal a Vincze Máriával, aki a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen közgazdász professzor, és egyben a miniszter doktorátusi dolgozatának vezetője. Borbély anyatársáról tudni lehet, hogy a Brassó Megyei Tanács alelnökének, Kovács Attilának az édesanyja.

„Semmi közöm nincs az ügyhöz”

– nyilatkozta Borbély az MTI-nek, hozzátéve, a DNA által kiadott közleményben megfogalmazott vádak alaptalanok, ám természetesen az igazságszolgáltatásnak függetlennek kell lennie, hagyni kell, hogy végezze a dolgát. A miniszter Lengyelországban tartózkodott, ahol az európai uniós országok környezetvédelmi miniszterei informális találkozóján vett részt, amikor a sajtóból értesült az ügy kirobbanásáról. Hazaérkezésekor nyomban a Victoria-palotába ment, ahol Kelemen Hunorral és Markó Bélával folytatott megbeszélést – tájékoztat a HotNews.ro hírportál.

Házkutatás és vagyonellenőrzés

Július 13-án, szerdán, a korrupcióellenes ügyészség házkutatást tartott abban a bukaresti lakásban, amely Borbély László anyatársának tulajdonában van. A Realitatea hírtelevízió felkereste a szomszédokat is, akik úgy tudják, a lakást körülbelül egy hónapja újították fel, ám senki sem lakik benne.
Időközben nyilvánosságra jutott, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vagyonellenőrzési vizsgálatot indított Borbély László és Borbély Melinda ellen, ugyanis egy magyarországi ingatlan, valamint egy magyarországi bankszámla nem szerepel sem a miniszter, sem felesége vagyonnyilatkozatában, s amelyekről azt feltételezik, hogy a Borbély-házaspár tulajdonát képezik.

Kihallgatták Borbély feleségét és anyatársát

Csütörtökön, július 14-én a nagyváradi korrupcióellenes ügyészek kihallgatták Borbély Melindát, a környezetvédelmi miniszter feleségét, aki egyben a Marosvásárhelyi Regionális Rádióstúdió igazgatóhelyettese és a Román Rádiótársaság kisebbségi műsorokért felelős szerkesztője, valamint Borbély anyatársát is. A több órás kihallgatást követően Borbély Melinda és anyatársa nem kívánt nyilatkozni a sajtónak.
A Mediafax hírügynökség értesülései szerint Borbély László feleségének és anyatársának csütörtöki kihallgatásával egyidőben az Országos Korrupcióellenes Ügyészség nyomozói a befolyásvásárlással gyanúsított Ioan Ciocan avasfelsőfalusi üzletember két bukaresti lakásában tartottak házkutatást. Az egyik ingatlanban Mircea Urzicára bukkantak, aki Dávid Csabának, a környezetvédelmi tárca alárendeltségébe tartozó Országos Vízgazdálkodási Hivatal vezetőjének tanácsadója, s aki ottlétét hivatalos iratokkal nem tudta indokolni.

Az RMDSZ kiáll Borbély mellett

Az elmúlt hét folyamán Kolozsváron ülésezett az RMDSZ Állandó Tanácsa, ahol a napirendi pontok között szerepelt Borbély ügye is. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a környezetvédelmi miniszter ellen felhozott vádak megalapozatlanok:„Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter jó szakember, tisztességgel végezte eddig is feladatait, egy jó és megbízható politikus, aki nem keveredik olyan ügyekbe, amelyet a sajtó megszellőztetett. Borbély László számíthat a Szövetség és az én személyes támogatásomra, kiállunk mellette és biztosak vagyunk abban, hogy a megjelent sajtóinformációk tévesnek bizonyulnak” – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben. Az RMDSZ egyhangúan támogatja Borbélyt mindabban, amit miniszterként és a Szövetség politikai alelnökeként végez. Ugyanakkor Tánczos Barna, mezőgazdasági államtitkár a Realitatea tévének adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a szervezeten belül nem merült fel Borbély leváltása.Honnan fúj a szél?  
Alighogy kipattant a botrány, máris azt találgatják: honnan fúj a szél, ki, mi állhat az ügy hátterében? A politikusok, politikai elemzők és egyszerű kibicek szinte egybehangzó véleménye szerint politikai zsarolással lehet dolgunk. Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy az egész ügy azután pattant ki, hogy az RMDSZ meghiúsította Traian Băsescu államelnök regionalizálási terveit, és elutasította a külföldön élők elektronikus úton történő voksolásának lehetővé tételét is.
Ha a történtek után az RMDSZ változtat eddigi elutasító álláspontján a területi átszervezés tekintetében, vagy az elektronikus voksolásra vonatkozóan, és ezzel egyidőben szép csendben elül a Borbély-ügy körüli botrány, akkor világos, hogy a Cotroceni-palota felől fújt a szél. De könnyen megtörténhet, hogy az RMDSZ úgy enged az államelnöki akaratnak, hogy közben Borbélyt is feláldozza… Nem lenne előzmény nélküli eset, elég ha Nagy Zsolt egykori miniszter történetére gondolunk, aki mellett az RMDSZ vezetése akkoriban ugyanúgy kiállt, mint most Borbély mellett, s akinek politikai karrierje, ennek ellenére, mellékvágányra futott.
Mindenesetre a Borbély és az RMDSZ szempontjából kényes és kényelmetlen helyzetre megvan az egyszerű és minden további találgatásokat kizáró megoldás: jobb helyeken, jól bejáratott demokráciákban úgy szokás, hogy akire hasonló gyanú árnyéka vetül, az magát és pártját tisztázandó, azonnal lemond tisztségéről, és hagyja, hogy  az igazságszolgáltatás tegye a dolgát…  
Sz. L.
A főszereplők

Ioan Ciocan

  • Gheorghe Ciocan, Szatmár megyei PSD-képviselő veje
  • A LESCACI COM KFT építkezési cég
  • tulajdonosa
  • A LESCACI COM 2011 első félévében 70 millió lej értékű, különböző szerződéseket kötött a Vízügyi Hivatallal


Szepessy Szabolcs

  • Szepessy László, Markó Béla legközelebbi munkatársának fia
  • Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter tanácsosa
  • A marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál volt főszervezője
  • A Best Tours, a Perspectiva Marketing and Consulting, a West Trade és a Mauritania cégek társtulajdonosa
  • Testvére, Szepessy Előd, az Erdélyi Magyar Televízió ügyvezető igazgatója


A háttér

A Borbély-ügy. Szepessy Szabolcs személyi tanácsadó és annak Markó Bélával való kapcsolatai. Az RMDSZ-család: Apa – a volt vezér tanácsadója, a gyermekek – tanácsadók különböző minisztériumokban, a magyarság vezetői – volt üzletfelek

Szepessy Szabolcs minisztériumi tanács­adó, akit azzal vádolnak, hogy közvetítette a Ioan Ciocan üzletember számára a befolyással való visszaélés megvásárlását, Szepessy László fia, aki Markó Béla tanácsadója, a múltban az RMDSZ-elnök kabinetfőnöke volt. Szepessy László, Markó Béla és Borbély László környezetvédelmi miniszter a 2000-es években társrészvényesek voltak a „szállodák és egyéb elszállásolási lehetőségeket közvetítő” tevékenységet kifejtő cégnél. A HotNews.ro megkeresésére Szepessy László megerősítette, hogy Markó Béla miniszterelnök-helyettes tanácsadója, de visszautasította annak az ügynek a kommentálását, amelybe fia keveredett.

• Szepessy Szabolcs minisztériumi tanács­adó testvére, Szepessy Előd 2008-ban a távközlési minisztériumban töltött be tanácsadói tisztséget, amikor a minisztérium élén az RMDSZ-es Borbély Károly állt. Szepessy Előd az Erdély TV televízióállomás licencét birtokló társaság adminisztrátora is.

A július 12-én, kedden közölt, Kik a „minisztériumban a befolyással való visszaéléses” ügy szerepelői? íráshoz egy HotNews.ro olvasó a következő kommentet közölte:
• Szepessy Szabolcs Szepessy László fiainak egyike, Markó Béla kabinetfőnöke. Lászlónak még van egy fia, Előd, aki az Erdély Tv-t vezeti, amely Magyarországról érkezett rengeteg pénzen létrehozott giga-eremdéeszes televízióadó, marosvásárhelyi székhellyel, amely az óriási alapok ellenére félamatőr szintű adó maradt. Szepessy Szabolcs egyike a Félsziget Fesztivál (Marosvásárhely) szervezőinek.
A HotNews.ro által megkeresett Szepessy László megerősítette, hogy a miniszteri tanácsadó Szepessy Szabolcs édesapja, akiről a DNA azt állítja, hogy az ő közvetítésével Ioan Ciocan megvásárolta volna Borbély László miniszter befolyását. Szepessy László hozzáfűzte, hogy jelen pillanatban Markó Béla tanácsadója az RMDSZ-en belül. „Amikor Markó Béla a párt elnöke volt, én voltam a kabinetfőnöke”, nyilatkozta Szepessy László. A korrupciós üggyel kapcsolatosan, amelybe fiát, Szabolcsot belekeverték, Markó Béla miniszterelnök-helyettes tanácsadója azt válaszolta, semmiféle hozzáfűznivalója nincs az ügyhöz.  
Szepessy László megerősítette azt a tényt is, hogy 2002-ben társrészvényes volt egy cégnél Markó Béla és Borbély László mellett. A cég, amelyben a három fentnevezett személy részvényesek volt, a Galopp Kft. A Kereskedelmi Nyilvántartási Hivatal adatai szerint a cég felfüggesztette tevékenységét. A bejegyzett tevékenységi köre „Szállodák és egyéb hasonló elszállásolási lehetőségek” volt.
„Csakhogy ők (Markó Béla és Borbély László) mindössze az első évben voltak a cég részvényesei. Ők visszaléptek. Három éve a cég nem működik”, nyilatkozta a HotNews.ro-nak Szepessy László, a befolyással való üzérkedéssel vádolt minisztériumi tanácsadó apja. A Kereskedelmi Nyilvántartási Hivatal adatai szerint az utolsó módosítások után a Galopp Kft. részvényesei: SZEPESSY LÁSZLÓ 38%, BALOGH ISTVÁN 5%, BALOGH JÓZSEF 10%, NAGY ZSOLT 7% (volt kommunikációs miniszter), TAKÁCS ALBERT CSABA 22%, KELEMEN ATILLA 10%, NAGY ILONA 8%.

A Galopp Kft. cég adatait, valamint a Markó Béla, Borbély László és Szepessy László, a befolyással való üzérkedéssel vádolt minisztériumi tanácsadó apja közötti üzleti kapcsolatokat 2009 decemberében Emilian Sercan újságíró saját blogján közölte. A 2009-es adatok szerint Markó Béla négy hónappal az alapítás után, 2002 júniusában visszalépett a Galopp Kft-ből. Részét Szepessy Lászlónak engedte át.
Borbély László 2004-ben adta át részvényeit, ő is Szepessy Lászlónak.

Emilian Sercan újságíró a következőket írta Borbély miniszterről és üzleteiről:
• A Galopp Kft. cég mellett, amelyben Markó Béla miniszterelnök-helyettes mellett volt részvényes, Borbély László az Ecomaster társaság – Ökológiai Szolgáltatások Kft-ben ügyvezetői tisztséget töltött be, amely a közelmúltig a Dinu Patriciu által birtokolt Rompetrol csoport része. Borbély 2001-ben lett az Ecomester adminisztrátora, azaz a cég létesítése óta. A Borbély Lászlóval egyidőben kinevezett másik adminisztrátor Victor Babiuc, volt védelmi miniszter a Román Demokratikus Konvenció (CDR) kormányban. A cég tevékenységi köre megegyezik azon övezettel, amelyet jelenleg Borbély miniszteri tisztségéből irányít: „a hulladékok és újrahasznosítható nemfém-hulladékok újrafelhasználása”. A jelenlegi környezetvédelmi miniszter 2007 februárjában lépett vissza a holland The Rompetrol Group által ellenőrzött cégből.
Szepessy Szabolcs nem egyetlen fia Szepessy Lászlónak. Szepessy Előd a család másik olyan tagja, aki valamely minisztériumban tisztséget töltött be. Szepessy Előd 2008-ban a Kommunikációs Minisztérium kabinet-asszisztense volt, amikor a minisztérium élén az RMDSZ egy másik tagja, Borbély Károly állt. A Kereskedelmi Nyilvántartó Hivatal adatai szerint Szepessy az ETV MANAGEMENT KFT és az ETV CENTER ügyvezetője, amely cég az Erdély TV televízióadó licencét is birtokolja.
Szepessy Szabolcs minisztériumi tanácsost nem sikerült elérni, nem válaszolt a HotNews.ro telefonos megkeresésére.

Forrás: HotNews.roShare Button
Ennyien olvasták: 692

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.