Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Kulisszák előtt, kulisszák mögött

Központ február 9, 2011 Egyéb kategória

Kulisszák előtt, kulisszák mögött

 Szélsőséges sovén indulatokat váltott ki a nagyváradi román médiában és bizonyos politikai körökben a Bihar megyei önkormányzat döntése, mely szerint különválna a váradi állami színház két – román és magyar – társulata, s ezentúl különálló intézményként működne. Miről is van szó tulajdonképpen? Arról, hogy a frissen létrehozandó Szigligeti Színházhoz tartozna ezentúl a magyar társulat, a Nagyvárad Néptáncegyüttes és a bábszínház magyar tagozata, a Iosif Vulcan Színház az azonos nevű román társulatot, a Crişana Néptáncegyüttest és a bábszínház román tagozatát foglalná magába.

Az átszervezés hírére azonnal akcióba lendült a helyi román sajtó: a román kultúra elleni merényletet, etnikai szegregációt óbégatva uszítanak a magyarság ellen. Az a vád is megfogalmazódott, miszerint a magyarok a román társulat kitúrását terveznék. Szerintük a románoknak a bábszínház épületébe kellene átköltözniük, míg a magyarok a színház épületében maradnának. Mi több, már tüntetést is megpróbáltak szervezni a szétválás ellen. A jelek szerint az sem zavarja őket, hogy mind a magyar, mind a román társulat beleegyezett, támogatja a különválást. A Szigligeti Színház nevében megszólaló Dimény Levente kinevezett igazgató a sajtónak elmondta: a szétválást a román társulat is akarta. A maga során a román társulat is tiltakozott a provokáció ellen, sajtóközleményükben hangsúlyozták, a különválás, s az egyes kulturális intézmények összevonása nem váradi találmány. Hasonló lejátszódott már Bákóban, Ploieşti-en, Konstancán, Piteşti-en, s előkészítés alatt áll Aradon is. Ami a különválást illeti, hangsúlyozták: „ez mindkét fél számára jó lehet, hiszen akaratlanul is voltak pénzügyi nézeteltérések a két tagozat között. Például egyes szerzői jogdíjakat a román tagozat pénzéből kellett kifizetni a magyarnak, mivel az utóbbi pénzalapjai elfogytak. A szétválást nem kell barátságtalan gesztusként értékelni, hiszen a felek jól együttműködtek eddig is, s a jövőben is így tesznek”.

Azt hiszem, mindenki érti, aki a vásárhelyi magyar színjátszás sorsát szívén viseli, miért ismertettem részletesen a váradi esetet, s a körülötte kavart etnikai felhangú indulatokat. Azért, mert kísértetiesen hasonló a helyzet Marosvásárhelyen is. Azt már sokan, sokszor és sok helyütt megfogalmazták, hogy – már csak a közös adminisztrációval óhatatlanul együtt járó nézeteltérések elkerülése végett is – kívánatos lenne a Nemzeti Színház két tagozatának két önálló ügyvitelű társulattá, vagy akár színházzá való szétválasztása. Ami a művészi munka színvonalának emelkedését ha nem is, de az anyagiak kezelésére vonatkozó nézeteltérések, az ezzel együtt járó – alapos vagy alaptalan, teljesen mindegy – kölcsönös gyanakvás légkörének felszámolását biztosan garantálná. A Nemzeti esetében, amely ne feledjük, egy RMDSZ-es miniszter által irányított tárca fennhatósága alá tartozik, gondolom, simán kivihető lenne a szétválás – feltéve, ha meglenne hozzá a szükséges helyi, illetve központi akarat…


 

Share Button
Ennyien olvasták: 297

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.