Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

Még minden lehetséges

Központ augusztus 11, 2011 Egyéb kategória

s1Még minden lehetséges

Múlt héten  lapunk megbízásából a Metro-Polls által készített közvéleménykutatás adatainak ismertetését kezdtük le. Ezúttal a Maros Megyei Tanács elnökségéért esetleg indulók esélyeire vonatkozó adatokkal folytatjuk.

A kérdésre – ha a jövő vasárnap lennének a választások, az alább felsorolt, a megyei tanács elnökségére pályázó személyek közül ön kire adná a voksát? – adott válaszokból kiderül: a válasz­adók – románok és magyarok – 15 százaléka nem nevezett meg egyetlen jelöltet sem, pontosabban nem szándékszik szavazni (4 százalék), határozatlan (8 százalék), illetve nem válaszol a kérdésre (3 százalék). A válaszadók 31 százaléka Ciprian Dobréra, 19 százaléka a jelenlegi tanácselnökre, Lokodi Editre, 12 százaléka pedig a tisztségben levő prefektusra, Marius Paşcanra adná a voksát.

s2

Érdekesebb kép alakul ki a magyar nemzetiségű alanyok válaszaiból: 34 százalékuk Lokodi Editet támogatná, 16 százalékuk Ciprian Dobrét, míg 14 százalékuk Borbély Lászlót. Magas – 17 százalék – a voksolni nem szándékozók, a határozatlanok, illetve a kérdésre nem válaszolók aránya. Továbbá igen magasnak tűnik azok aránya – 19 százaléknyi – is, akik egy más, a listán nem szereplő személyre adnák a szavazatukat.

Ha esélylatolgatásba kezdenénk, figyelembe kellene vennünk az esetleges koalíciós lehetőségeket, mert első látásra világos: az ellenzéki szociál-liberális szövetség (USL) jelöltje szerezné meg a legtöbb voksot, de ha a mostani kormánykoalíció pártjai közül az RMDSZ jelöltje (a Lokodira és Borbélyra eső 19, illetve 10 százalékot összeadva) 29 százalékon állna, míg a PDL (Paşcan 12, Florea 8, Maior 5 százalékai) 25 százalékot gyűjthetne összesen. Egy esetleges koalíciós (nyíltan vállalt, vagy csupán a háttérben kötött) egyezség esetén a jelenlegi kormányerők meg tudnák tartani a megyei tanács elnöki pozícióját. Kérdés: ha az RMDSZ jelöltje lenne a jelenlegi kormánykoalíció kiszemeltje a tisztségre, akkor mi lenne annak az ára, mit kérne a PDL ezért cserébe?


Share Button
Ennyien olvasták: 264

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.