Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Megállapíttatott a diszkrimináció

Központ május 19, 2011 Egyéb kategória

Megállapíttatott a diszkrimináció

diszkriminacioDiszkriminatívnak ítélte a marosvásárhelyi iskolák egynyelvűségét az Országos Diszkriminációellenes Tanács, miután négy iskolában szülői kérésre sem függesztették ki a kétnyelvű homlokzati táblákat. A Civil Elkötelezettség Mozgalom tavaly novemberében benyújtott észrevételére, bár egyelőre még sem a szervezet, sem az iskolák nem kaptak írásos határozatot, a testület illetékesei úgy nyilatkoztak, a vizsgálatok eredménye alapján sérül a marosvásárhelyi magyar diákok információhoz való joga.

Bár jogszabály és tanácsi határozat is született erre vonatkozóan, a marosvásárhelyi iskolák nagy része mellőzi a magyar nyelvű homlokzati táblákat, valamint az épületen belüli információk magyar nyelvű megjelenítését. A magyar szülők bizottsága négy iskolában kérte az igazgatóság ezen kötelességének teljesítését, az eredménytelen várakozás után a Civil Elkötelezettség Mozgalom által felkarolva, az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordultak jogorvoslatért.

Asztalos Csaba és Haller István a tanács tagjaiként úgy nyilatkoztak, a Civil Elkötelezettség Mozgalom által megfogalmazott sérelem valóban helytálló, a négy iskolát pedig elmarasztalták, és amennyiben továbbra sem tesznek eleget ezen kötelezettségüknek, pénzbírságot is kiszabhatnak. „Most négy intézményt marasztaltuk el, de tartok attól, hogy más iskolákban is hasonló a helyzet, csak ezekben a szülők nem kérték a változtatást. Azért sem alkalmaztunk büntetést, mert úgy gondoltuk, hogy ez egy sajnálatos általános jelenség, és azzal, hogy néhány iskolát megbüntetünk, nem biztos, hogy elérjük a kívánt célt.

Pedig nagyon fontos, hogy minden iskolában érvényt szerezzünk a többnyelvű feliratozásnak” – nyilatkozta az országos magyar lapnak Haller István.
Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom elnöke kivár az értékeléssel, ameddig írásos formában is meg nem kapják a diszkriminációellenes tanács döntését: „Jogról lévén szó, semminél nem fontosabb, hogy írásban rögzítsék a vizsgálati eredményt. Tudnunk kell, pontosan mit és milyen jogszabály alapján ítélnek el.

Azt, hogy diszkriminatív, eddig is tudtuk, ha írásban is megkapjuk mi is és az iskolák is a tanács határozatát, jogszabályokra hivatkozva és ennek megfelelően a konkrét elvárásokat megjelölve, annak lesz csak jogérvényesítő ereje, amivel hatni tudunk az iskolák vezetőségére. A konkrétumok ismeretének hiányában nem tudom értékelni a diszkriminációellenes tanács döntését” – intett óvatosságra Szigeti.

Share Button
Ennyien olvasták: 227

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.