Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Menesztették Adrian Falubot, az ASA vezetőedzőjét

Központ október 2, 2014 Uncategorized

falubMenesztették Adrian Falubot, az ASA vezetőedzőjét

A vasárnapi, 9. fordulóbeli, Craiován elszenvedett minimális gólarányú vereség végzetesnek bizonyult Falubnak, az ASA vezetőedzőjének, akit hétfőn délután menesztettek állásából.  A klub vezetőtanácsában szavazásra bocsátott kérdést, miszerint Adrian Falub távozzon-e az ASA vezetőedzői posztjából, mind a nyolc vezetőtanácsi tag jóváhagyta. Falubot Cristian Pustai, a Medgyesi Gaz Metan és a Târgu Jiu-i Pandurii volt vezetőedzője váltja. Eddig tíz 1. ligás együttes váltott edzőt a 2014-2015-ös őszi idény első kilenc fordulója során (Ceahlăul Piatra Neamţ, Galaci Oţelul, Viitorul Voluntari, Brassói FC, CS U Craiova, Jászvásári CSMS, Petrolul Ploieşti, Kolozsvári U, Marosvásárhelyi ASA és Bukaresti Rapid).

Adrian Falub Sabăut váltotta a csapat kispadján 2014. március 25-én, majd sikerült feljuttatnia az 1.ligába.

Falub már korábban is tevékenykedett a Maros-parti városban, ugyanis a 2009-2010-es idény végén is sikerült az élvonalba kerülnie az ASA elődjével, a FCM-vel. Igaz, akkor az 1. ligában csak hat fordulóig volt a csapat vezetőedzője.

Mindamellett, hogy az ASA idei célkitűzése a kiesés elkerülése, Falub edzősége alatt az ASA 15 pontot gyűjtött be a kilenc forduló alatt a lehetséges 27-ből (7 pont választja el az első kieső helytől), az együttest feltornáztatta a 6. helyre (4 győzelem, 3 döntetlen és 2 vereség a mérleg), és a Románia-kupasorozatban is a nyolcaddöntőig jutott a csapat, miután 4-1 arányban felülmúlta a Chiajnai Concordiát.

Az ASA hazai pályán három győzelmet és egy döntetlent ért el.

Miért menesztették Falubot?

Negatívumként kell elkönyvelni, hogy a dési illetőségű vezetőedzővel az ASA több, gyengébb képességű együttessel szembeni nyerhető mérkőzésen is pontot vagy pontokat vesztett ( a Kolozsvári U elleni 0-0 hazai pályán az 1. fordulóban, az 5-ik fordulóbeli FC Brassó elleni 2-1-es vereség idegenben és a CSM S Iași otthonában 2-2-es döntetlen a 7. fordulóban), emellett a Rapid meg a FC Botoșani ellen is a találkozó utolsó perceiben sikerült győzelmet jelentő gólt szerezni, Amauri villanásainak köszönhetően.

Brassói veresége után másodszor kapott ki az ASA a bajnokságban (a Craiova otthonában) az egyik leggyengébben sikerült meccsén, amelyen a vásárhelyi labdarúgók csupán két kapura lövést jegyeztek, sőt az oltyánok tíz emberrel fejezték be a találkozót, miután a gólszerző argentin Pablo Brandan piros lapot kapott gáncsolásért.

A vezetőség a döntést azzal magyarázta, hogy a csapat nem mutatott látványos játékot az eddigi mérkőzéseken, és több alkalommal is csak a hajrában harcolta ki a győzelmet.

Falubot meglepte a döntés, nem számított rá, hiszen jól haladtak céljuk felé, hiszen sokkal jobb pozícióban vannak, mint tervezték:

,,Meglepett a vezetőség döntése, nem volt erre utaló jel. Pustai még jött a hazai mérkőzéseinkre, de ennyi. Bizalommal dolgoztunk, a tervezettnél jobban teljesítettünk, ezért sem gondoltam arra, hogy meneszthetnek. A vezetőtanácsi gyűlés után hívtak, akkor értesítettek a fejleményekről. Beszéltünk a pénzről is, szerintem becsületes emberek, remélem, minden az ígéretek szerint alakul. Sok áldozatot hoztam, sokat dolgoztam, jó eredményeink voltak. Tulajdonképpen két célom volt: feljuttatni az együttest az első ligába, és utána megkapaszkodni ott. Jól ment a játék, jó volt a hangulat a csapatnál, erős karakterű és jó játékosokkal dolgozhattam.  Megkérdeztem, mi az oka a menesztésemnek? Azt mondták, a csapat játéka nem volt látványos. Ezt mondták nekem…” – mondta Falub a sajtónak.


Ki is az ASA új edzője?

pustaiA 49 éves medgyesi születésű Cristian Dumitru Pustai 1986-ban kezdett futballozni a Nagyszebeni Șoimii ifjúsági csapatánál, majd 1987-1995 között a Medgyesi Gaz Metan, 1995-1998 között a Gyulafehérvári Unirea és 1998-2000 között a Dícsőszentmártoni Chimica együttesének volt a játékosa, amely együttesek színeiben 170 gólt rúgott.

Edzősködni Dícsőszentmártonban kezdett az 1999-2000-es bajnoki évadban, amikor az alakulat edző-játékosa lett. Az évben a 2. ligában szereplő Chimica színeiben Pustai csapattárs volt többek közt a marosvásárhelyi Olah Györggyel (a CSMS Iași együttesében szereplő Olah Adrian bátyja), aki évekiG az egykori AS Armata együttesének is tagja volt.

2000-2007 között Dicsőszentmártonban edzősködött (időközben Medgyesen matematika tanárként is tevékenykedett), majd 2007-2013 között a Medgyesi Gaz Metan edzője volt, aztán a Târgu Jiu-i Pandurii-t is edzte 2014. március 23-ig.

A Gaz Metannal érte el edzői karrierjének csúcsát, amikor a 2007-2008-as bajnoki idény végén feljutottak az 1.ligába, majd a 2011-2012-es idényben az Európa Ligában is érdekelt volt az együttes.  

Annak ellenére, hogy a Rapiddal is hírbe hozták, Pustai az ASA-val kötött szerződést.

A neheze csak ezután következik…

Bizonyos információk szerint Pustai már hétfő estétől Marosvásárhelyen tartózkodott, és megkezdte a tárgyalásokat az ASA vezetőségével. Eredetileg Pustai Bukarestbe készült, hogy a Rapid vezetőivel tárgyaljon.

Nagyon nehéz időszak következik az ASA számára, amely a következő egy hónapban három nehéz meccset játszik majd: hazai pályán a Kolozsvári CFR-t fogadja, aztán idegenben lép pályára a Târgu Jiu-i Pandurii otthonában, majd a bajnoki címvédő Bukaresti Steaua együttesét látja vendégül. Hétfőn 21 órától a kiváló formában levő kolozsvári vasutasok érkeznek a Sziget utcába.


Share Button
Ennyien olvasták: 528

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.