Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

NAPI VISSZANÉZŐ – AUGUSZTUS 13.

Központ augusztus 13, 2019 Uncategorized

Az év 225. napja, hátra van még 140

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1521 – Spanyol konkvisztádorok Cortés vezetésével elfoglalják Tenocstitlant, a mai Mexikóvárost

1849 – A világosi fegyverletétel: 1849. augusztus 13-án a teljhatalommal felruházott Görgei Artúr a törzskarával a Bohus-kastélyban írta alá a feltétel nélküli megadásról szóló egyezményt Rüdiger vezérkari főnökével és Frolovval. Magára a fegyverletételre a szőllősi mezőn került sor

1961 – A keletnémet állampolgárok egyre fokozódó mérvű elvándorlása miatt, Berlinben az NDK hatóságai nagy létszámú csapatokkal lezárják a város nyugati (francia, brit és amerikai) szektorainak az NDK-val érintkező, korábban nyitott határvonalát, bel- és külterületen egyaránt. A zárás vonala mentén előbb drótakadályokból, később egyre összetettebb műszaki megoldásokból, az NDK területén épül ki a vasfüggöny legismertebb objektuma, a várost 28 éven át kettévágó berlini fal, hivatalos NDK-nevén az “Antifasiszta Védősánc” (“Antifaschistisches Schutzwall”)

SZÜLETÉSEK

1899 – Alfred Hitchcock angol születésű amerikai filmrendező; az 1954-es Gyilkosság telefonhívásra az első filmje, amiben együtt dolgozott Grace Kellyvel, későbbi nagy kedvencével. Az 1950-es és 1960-as évek elején készített művei a legismertebbek és a legjobbnak tekintett filmjei. Többek között a Hátsó ablak (1954), a Szédülés (1958), Észak-északnyugat (1959), Psycho (1960), Madarak (1963) klasszikus filmekké váltak. A Psycho híres zuhanyjelenetét 7 napon keresztül forgatták és 70 különböző kameraállást alkalmaztak. (Azt az alapvető fiziológiai tényt viszont a stábból senki sem tudta, hogy a halálban a pupilla nem összeszűkül, hanem éppenséggel kitágul.)

Filmjei gyakran olyan mindennapi embereket ábrázolnak, akiket az általuk befolyásolhatatlan vagy érthetetlen körülmények ragadnak el; gyakori témája az ember, aki bűnös ugyan, de csak apró, össze nem függő tettekben. Filmjei a félelem és a fantázia keverékén nyugszanak, és jellegzetes humorral vannak fűszerezve. Szintén jellegzetes az, hogy a rendező szinte minden filmjében egy-egy kisebb szerepben is szerepel (úgynevezett cameo), amit azóta számos rendező követett. Angliában még barna, de amerikai filmjeiben már kizárólag szőke színésznőket alkalmazott filmjeiben.
1979-ben az angol királynő lovaggá ütötte, és márciusban megkapta az Amerikai Filmintézet díját is. 80 évesen halt meg veseelégtelenségben, holttestét elhamvasztották. A rövid éjszaka című utolsó filmjét betegsége miatt már nem tudta elkészíteni. Pályafutása töretlen és egyedülálló a filmművészet történelmében

Egyik híres mondása: „Nem azt állítottam, hogy a színészek barmok, hanem azt mondtam, úgy kell bánni velük, mint a barmokkal”

1926 – Fidel Castro kommunista politikus, 1965–2008 között Kuba első számú vezetője: az ország és a minisztertanács elnöke, pártvezér. Fulgencio Batista rezsimjének megdöntése után 1959-től 1976-ig az ország miniszterelnöke volt, amikor is az Államtanács és a Miniszterek Tanácsának elnöke lett. 1965-ben ő lett a Kubai Kommunista Párt első főtitkára, és az ő vezetésével vált az ország egypárti szocialista köztársasággá.
2008-ban lemondott elnöki és hadvezéri posztjáról és elismerte, hogy fizikai állapota miatt nem tud eleget tenni olyan feladatnak, amely teljes elhivatottságot és mozgékonyságot kíván.
2011-ben megvált első titkári posztjától és kilépett a párt központi bizottságából is.
Hamvait Santiago de Cubában helyezték örök nyugalomra

1949 – Philippe Petit francia artista, kötéltáncos, pantomim-művész (1974-ben a World Trade Center két tornya között bemutatott illegális drótkötél-mutatvány tette híressé).
Alapos tervezés és előkészületek után, 1974. augusztus 7-én reggel megkezdte útját a Világkereskedelmi Központ déli tornyáról az északi felé, az előző éjjel kifeszített acélkábelen. 45 percig sétált a két torony között, mialatt nyolc fordulót tett. Ezalatt a kikötői hatóság rendőrei felszólították, hogy fejezze be a mutatványt, de Petit csak akkor jött le a drótról, amikor elkezdett esni az eső. A déli toronynál adta meg magát a hatóságnak, ahonnan bilinccsel a kezén vitték el

1960 – Gál Gábor zenész, a Takáts Tamás Dirty Blues Band alapító tagja, gitárosa

1976 – Emilio magyar énekes.


Jellinek Emil ,Emilio 13 éves korában kezdett el érdeklődni a zene iránt, amikor nővére beleszeretett egy dobosba. Mivel sok időt töltött velük, egyre jobban kezdte érdekelni a hangszer. Néhány héttel később szülei meglepték egy dobfelszereléssel, 4 hónappal később már saját zenekarával koncertezett. Számtalan formációban dobolt és énekelt, 16 évesen már olyan nagy nevekkel játszott együtt, mint Szakcsi Lakatos Béla vagy Babos Gyula.
Profi dobosként Emilio budapesti vendéglátós helyeken zenélt, szabadidőközpontokban koncertezett, szinte minden magyarországi dzsesszfesztiválon fellépett, és külföldön is sikereket aratott.

4 évig játszott a bécsi Hotel Marriott-ban egy zenekarban. Egyik alkalommal a dzsesszóriás, Chick Corea is felfigyelt Emilióra olyannyira, hogy két dal erejéig beült mögé zongorázni.
2003. augusztus 18-án a Emilio a siófoki Coca-Cola Beach House-on tartotta debütáló koncertjét.
Amellett, hogy kiváló énekes és dobos is egy személyben, beat-box (szájdobolás) technikája is nemzetközi szinten egyedülálló

HALÁLOZÁSOK

1863 – Eugène Delacroix francia festő, a romantikus festészet egyik legnagyobb alakja mind a kortársak, mind az utókor számára

1865 – Semmelweis Ignác magyar orvos, “az anyák megmentője”.
Rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után átjártak az I. számú klinika szülészeti osztályára, és ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandósokat. A bábák nem végeztek boncolást, így a vérmérgezés eme speciális fajtája harmadannyi esetben fordult elő a szegényebbeket kiszolgáló II. számú klinikán, mint az orvosokén. A klórmész-oldatos kézmosást Semmelweis antiszeptikumként ajánlotta kollégáinak. Felfedezését még abban az évben közzétette. Májusban kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klórmész-oldatos kézmosásra, majd októberben kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is (ami könyékig, körömkefével végrehajtott, negyedórás procedúra volt). Akkoriban ezek rendkívül népszerűtlen intézkedések voltak, a statisztikai bizonyítékokat pedig egyszerűen komolytalannak tartották. Így kezdődött szélmalomharca az akkori hivatalos, tudományos világgal, amely a mikroszkóp alkalmazásával (amit ő nem is használt) sem jutott erre az egyszerű, empirikus következtetésre. Az 1848-as év tavaszán Semmelweis több társával együtt tagja lett a bécsi forradalmi Nemzeti Gárdának, de eközben folyamatosan gyakorolta hivatását is.

Abban az évben a gyermekágyi lázban elhaltak aránya az orvosok szülészeti osztályán még kisebb lett, mint a bábákén. 1849. március 20-án Semmelweis tanársegédi megbízatása lejárt, és nem hosszabbították meg bécsi szerződését. Így 1850 októberében hazatért és 1851-től tiszteletbeli osztályvezető főorvosként irányította a pesti Szent Rókus Kórház szülészeti osztályát.
1855-ben a pesti egyetemen kinevezték az elméleti- és gyakorlati szülészet tanárává. 1857-ben a zürichi egyetem meghívta tanárnak, de inkább itthon maradt. Június 1-jén, a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban frigyre lépett a 19 éves Weidenhofer Máriával. Öt gyermekük született, akik közül hárman megérték a felnőttkort, de csak egyiküknek születtek utódai. Semmelweis hamarosan leköszönt a szülészeti osztály vezetéséről, ahol hat év alatt egy százalék alá szorította módszerével a gyermekágyi láz halandóságát

1910 – Florence Nightingale angol ápolónő és statisztikus. A modern nővérképzés, valamint a betegellátás reformjának elindítója. Ő alkalmazott először statisztikai megközelítést a betegápolás hatékonyságának elemzésére, így a bizonyítékokon alapuló orvoslás egyik úttörőjének tekinthető. Azt hirdette, hogy az alapvető méltósághoz és a megfelelő ellátáshoz mindenkinek alapvető joga van, nemtől, nemzetiségtől és vallási felekezettől függetlenül

1946 – Herbert George Wells angol író, aki főleg a science fiction műfajban írt műveiről ismert (például Világok harca, A láthatatlan ember, Dr. Moreau szigete). A világirodalom egyik legtermékenyebb írója, aki szinte minden létező műfajban alkotott.
Nyíltan védelmezte a (nyugati típusú) szocialista nézeteket, sok műve tartalmaz politikai, vagy szociális jellegű utalásokat. Késői művei egyre politikusabbak és didaktikusabbak lettek, ma már jobbára csak korai science fiction regényeit olvassák széles körben.
Hugo Gernsbackkel és Jules Verne-nel együtt „a science fiction atyjának” tartják


Balkezesek világnapja – Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta minden év augusztus 13-án ünnepeljük a Föld népességének csaknem 15 százalékát kitevő balkezeseket

Share Button
Ennyien olvasták: 615

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.