Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

„Ne váljon aszfaltsivataggá!”

Központ február 17, 2011 Egyéb kategória

„Ne váljon aszfaltsivataggá!”

civitas

 Heves és tartalmas vitának lehettek tanúi azok a vásárhelyiek, akik február 11-én részt vettek az elmúlt napok sorozatos illegális fakivágásaival kapcsolatos megbeszélésen. Mint ismeretes, a polgármesteri hivatal javaslatára, a tervezetben szereplő két fa helyett, másik nyolcat döntöttek ki a Bolyai-téren, valamint szintén nyolcat a Vár sétányon. Az igencsak aktívnak mutatkozó favágó illetékesek törvénytelenül ugyan, de rövid időn belül értékesítették a farönköket, tűzifaként adtak túl rajtuk. A tanácskozáson jelent volt Borbély László környezetvédelmi miniszter, a polgármesteri hivatal, az erdészeti hivatal, a környezetvédelmi őrség képviselői, valamint a vásárhelyi környezetvédő szervezetek munkatársai.

 

Gheorghe Mureşan, a városi virágkertészet igazgatója beismerte, hogy önkényesen vágták ki a fákat, azaz nem szerezték be a kellő iratokat, melyek törvényessé tették volna a kivágásokat. Az igazgató a fák magasságára hivatkozva elmondta, azok veszélyt jelentettek az autósokra és a járókelőkre egyaránt: „Az elmúlt években is rengeteg problémát okoztak az út menti fák, ezért kivágtuk őket, megelőzve az esetleges katasztrófát. Esős, viharos időben az ott lévő vezetékekre nyúltak az ágak, melyek üzemzavart, áramkimaradást okoztak, és nem utolsó sorban balesetveszélyesek voltak” – magyarázta az illetékes. Rövid időn belül viszont kiderült, abban a térségben egyáltalán nincsenek villany-, illetve egyéb vezetékek. Bár Mureşan azt ígérte, hogy 14 napon belül újabb csemetéket ültetnek a parkba, a jelenlevőket egyáltalán nem győzte meg afelől, hogy helyesen cselekedtek a kivágásokkal.
Kuti Márta szerkesztő elmondta, kutatásokat végzett a Vár sétányon lévő ritka fákról, melyeket még Bernády György ideje alatt ültettek: „Minden fa kincset ér, és ha nem vigyázunk rájuk, akkor egy napon arra ébredünk, hogy azokat is kivágták. Ha jól értesültem, a hivatalt 30.000 lejre büntették meg, ám sajnálatos módon ezt is az általunk befizetett adóinkból fogják törleszteni” – panaszolta.  
A zöld szervezetek képviselői újra felkérték a hivatal képviselőit, hogy az elkövetkezendőkben kérjék ki a szakemberek véleményeit, tanácsait és közösen végezzék a metszéseket, vágásokat: „Természetesen mi is tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos esetekben szükséges a fák kivágása, viszont nagyra értékelnénk, ha a polgármesteri hivatal bármiféle beavatkozás előtt előbb velünk is konzultálna” – mondta Szakács László, a Rhododendron környezetvédelmi egyesület, valamint a Civitas Nostra munkatársa.
Az egybegyűltek az értekezés következtetéseként megállapították, elengedhetetlen a szabályzat szigorítása a kivágásokat illetően, és hangsúlyozták, hogy a cél tovább harcolni egy egészségesebb környezetért, nem pedig megölni azon fákat, melyek Marosvásárhely büszkeségét jelentik.

Városunk ne váljon aszfaltsivataggá,
hangoztatta Gáspár Sándor, a Civitas Nostra Városvédő Egyesület elnöke a múlt héten tartott tüntetésen. A tiltakozó akcióra a Pszeudoszféra emlékműnél került sor, ahol közel kétszáz környezetvédő gyűlt össze. A jelenlévők a polgármesteri hivatal által végzett illegális fairtások ellen demonstráltak.
A tüntetés egyik főszervezője, Varga István véleménye szerint a hivatal cselekedete valódi agressziónak tekinthető.

„Eljött az ideje annak, hogy az illetékesek ne a fejünk fölött hozzanak döntéseket. Biztosan lehetne köztes megoldást találni, ha a másik fél is hajlandó lenne erre. A város fái hozzánk tartoznak, mindennapi életünk részét képezik, így minden áron meg kell állítanunk az ilyen és ehhez hasonló tetteket” – magyarázta.

A Rhododendron környezetvédelmi egyesület részéről Szakács László kiemelte, bár oly sokszor megegyeztek a hivatallal afelől, hogy közösen döntenek és cselekednek a fák kivágásáról, metszéséről, évek óta nem kérték ki véleményüket:

„Hiába a sok egyezkedés és ígéret, újra megsértették jogainkat és megfeledkeztek a szakemberekről.”

A megmozdulás mindenképp sikeresnek minősíthető, minden generáció képviseltette  magát, ráadásul a legkisebbek Együtt a fákért!, Ne pusztítsák a fáinkat! feliratú táblákkal nyilvánították ki nemtetszésüket.

Fotózd fáinkat!


A Civitas Nostra Egyesület nyilvántartást készít Marosvásárhely összes fájáról, így bármilyen kivágás esetén igazolható, hogy mennyivel szebbek voltak parkjaink, utcáink, és pontosan látható, mitől fosztották meg a helyieket. Azon személyek, akik ilyen fotóval rendelkeznek, vagy időközben lencsevégre kapják a városunk tüdejét alkotó fákat, küldjék el a civitasnostra@gmail.com e-mail címre.


Share Button
Ennyien olvasták: 273

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.