Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

Negyedszázada Ossian

Központ szeptember 1, 2011 Egyéb kategória

paksiNegyedszázada Ossian

 A III. Nyárádmenti Napok egyik meghívottja, az ismert magyar, heavy metal stílusban zenélő Ossian együttes volt. A formáció az idén júniusban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Az együttes frontemberével, énekesével – aki egyben szövegíró és zeneszerző is –, az 53 éves Paksi Endrével beszélgettünk az Ossian megalakulásának kezdetéről, sikereiről és jövőbeli terveiről.

 – Hányadik alkalommal koncerteztek Erdélyben?

 – Őszintén megmondom, egy ideje ezt már nem is számoljuk, hisz mindig is örömmel teszünk eleget a meghívásoknak. Arra szívesen emlékszem vissza, hogy az 1990-es Rock katonái című album kiadása után, a tavaszi, magyarországi bulik végén lehetőség nyílt az első erdélyi turnéra. A hat állomásból álló, fantasztikus hangulatú koncertsorozat helyszínei akkor Nagyvárad, Kolozsvár, Arad, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely voltak.

 – Hosszú hónapok próbái után 1986. június 13-án lépett először színpadra a zenekar Budapesten, az Almássy-téri szabadidőközpontban. Ez a dátum lett egyben a csapat „hivatalos” születésnapja is. Minden évben megünneplitek ezt az évfordulót?

 – Évente, főleg a nyár folyamán, sok koncerten veszünk részt, így az évfordulókat is koncertekkel ünnepeljük. Valóban, az idén volt 25 éve, hogy létezik az együttes és fellépünk. Szép évforduló, ezért 2011. május 21-én a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán Jubileumi koncertet tartottunk.

 – A mögöttetek álló negyed­évszázadra visszatekintve, mennyire volt nehéz a kezdet?

 – Akkor is nehéz volt, meg voltak a mi nehézségeink, habár többször felhányták nekünk, hogy más idők voltak akkor. De gondoljuk csak el, hogy a mai alakulóban lévő együtteseknek mekkora esély az internet, ahol bármit letölthetnek, számtalanszor láthatnak, meghallgathatnak. Visszagondolok, mi annak idején kazettákat másoltunk, adtuk kézről kézre, azokról tanultunk, egyeseket már rongyosra játszottuk…

 – Az Ossian jelenleg is minden idők egyik legsikeresebb magyar metal-együttese, szinte évente szép számban sikerült eladnia a kiadott albumokat. A világhálónak „köszönhetően” mennyire csappant meg az

Osssian albumjainak eladása?

 – A letöltések miatt valóban kevesebb a vásárló, de sokan ismerik az albumjainkat, a számainkat, és aki szeret hallgatni minket, az csak megveszi az albumokat is.

 – Szerinted melyek voltak a 25 év legsikeresebb Ossian-albumok, -számok?

 – Az első igazi, berobbanó albumunk, az 1988-ban megjelent Acélszív volt, melyet egy sikeres év követett. Az 1998. június 14-én a budapesti E-klubban  tartott bulink koncertfelvétele is sikeres volt. A 2001-ben elkészült Titkos ünnep, a zenekar és sokak véleménye szerint mérföldkő a csapat életében. Amúgy több sikeres számunk van, melyeket szívesen éneklünk rajongóinknak a koncertek alatt.

 – Mik a zenekar tervei a jövőt illetően?

 – Amíg a Jó Isten és lelkes rajongóink akarják, szeretnénk sikeresen koncertezni ezután is.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 525

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.