Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Nem büntethetőek a menekültek befogadására képtelen tagállamok

Központ szeptember 14, 2015 Uncategorized

Az Európai Unió egyetlen tagállama sem büntethető azért, mert objektív okok miatt nem képes befogadni és integrálni előírt számban menedékkérőket – szögezte le vasárnap a külügyminisztérium az Agerpres hírügynökségnek.

Bukarest az osztrák kancellárnak a Der Spiegelben szombaton megjelent állításaira reagált. Werner Faymann úgy vélte: az uniós támogatások – például a strukturális alapok – csökkentésével kellene büntetni azokat a tagállamokat, amelyek nem hajlandók elfogadni azokat a kvótákat, amelyeket az Európai Bizottság szabott meg.

A külügyminisztérium rámutatott: a strukturális alapok kérdése nem kapcsolható össze a migrációs problémával és azzal, hogy az egyes államok miként veszik ki részüket a menekültek szétosztásában.

„Az Európai Unió szerződései szerint nincs semmilyen összefüggés a belügyminiszterek szeptember 14-ei tanácskozásán megjelenítendő román álláspont és az országunk számára elkülönített strukturális alapok között” – szögezte le a szaktárca.

Faymannn felvetését a román jobbközép ellenzék vezető politikusa, Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke is „meglepőnek” nevezte és elutasította. Úgy vélte, Románia nem büntetethető azért a „jogos álláspontért”, hogy az Európába érkező menedékkérők elosztását csak önkéntes alapon tartja elfogadhatónak és elutasítja a kötelező kvótákat.

Klaus Iohannis államfő pénteken azt mondta: Románia nem tartja megoldásnak, hogy „bürokratikus módon kiszámított” kötelező kvóták alapján, „könyvelői stílusban” osszák szét a menedékkérőket, ezért az unió igazságügyi és belügyminisztereinek hétfői rendkívüli tanácskozásán Románia nem fogja támogatni az Európai Bizottságnak a kötelező kvótákra vonatkozó javaslatát.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 409

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.