Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

„Nem valakiért, valamiért kell összefogni”

Központ augusztus 4, 2011 Egyéb kategória

„Nem valakiért, valamiért kell összefogni”

 osszefogasÚjabb beszélgetésre került sor a marosvásárhelyi helyhatósági választásokkal kapcsolatban. A három erdélyi magyar politikai alakulat képviselői ezúttal Bözödön, a 3. fiERD táborban ültek asztalhoz megvitatni a magyar polgármesterjelölt állításának kérdését. Bár közös nevezőre ezúttal sem jutottak, a beszélgetés végére megígérték: lesz megegyezés.

 

 A többségi tanács a tét

 A tanácskozás moderátora Bíró Csaba főszervező volt, aki arra kérte a beszélgetés résztvevőit, hogy a magyar polgármesterjelölt-állítás kérdésében fejtsék ki álláspontjukat. Dr. Benedek István, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke elmondta, szerinte megvan az esély az összefogásra, viszont alaposabban ki kell ismerni a lehetőségeket, olyan stratégiákon kell gondolkodni, amelyekkel a jelenlegi, látványpolitikát folytató polgármestert le tudják győzni. Az orvosprofesszor hangsúlyozta: az összefogásnak nem csupán egy közös jelölt állítása a tétje, hanem a többségi tanács megszerzése legalább ugyanolyan fontos feladat.

László György, a Magyar Polgári Párt Maros megyei elnöke gondolatait metaforikusan indította: „2008-ban nem vették figyelembe a kicsit, de jelenleg más szelek fújnak a Kárpát-medencében. A kicsi megnőtt, megerősödtek a nemzeti politikai mozgalmak”. László is egyetértett abban, hogy egy olyan életképes koalícióra van szükség, amely az általa állított jelöltet helyzetbe tudja hozni a jelenlegi vásárhelyi politikai porondon népszerű Dorin Floreával szemben, aki eddig még a magyar szavazók egy részét is el tudta vinni. A második hozzászólótól hangzott el a beszélgetés egyik kulcsmondata: nem valakiért, hanem valamiért kell összefogni. Ezt a gondolatot vitte tovább Kali István, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei alelnöke, aki hozzászólásában azt taglalta, fontos az összefogás kérdése, de nem elhanyagolandó szempont, hogy a vásárhelyi magyarok őszintén akarnak-e közös magyar polgármesterjelöltet? „Nem politikai döntésekre van szükség, hanem a választópolgárok szavazataira, akik ha otthon maradnak, nem ér semmit az összefogás” – mondta Kali, majd hozzátette – „nem kampánytól kampányig terjedő vezetésre van szükség, hanem folyamatos városfejlesztési programra, amely a várost Nyugat irányába zárkóztatja fel”. Az EMNT képviselője bizakodóan állította, lesz magyar városgazdája Marosvásárhelynek. A sokat hangoztatott koalíció egyelőre nélkülözi a legrégebbi és számbelileg legnagyobb szavazóközönséget megszólítani tudó politikai alakulat aláírását, ez pedig Kali István szerint azt vonja maga után, hogy minél később egyeznek meg, annál kevesebb idejük lesz a közös jelölt imázsának felépítésére.

Benedek István kifejtette: abban biztos, hogy a polgármester kérdésében összefogás lesz, ám a közös tanácsosi listaállítás kérdése felől nincs meggyőződve. A városi RMDSZ szervezetének elnöke az előző hozzászóló felvetésére reagálva Ötvös József református esperes gondolatát idézte, aki szerint a koalíció kérdésében nemcsak a városi, hanem a megyei és országos szintű RMDSZ vezetők aláírására is szükség van. „Jelen pillanatban nem lehet úgy polgármesteri székben gondolkodni, hogy ne tudjuk magunk mögött a megyei és országos vezetés támogatását” – erősítette meg az orvosprofesszor az előbb idézett gondolatot, majd hozzátette, a választások lebonyolításában fontos az illetékes ellenőrző szervek bevonása a törvénytelenségek elkerülése végett.

 Az EMNT Vass Leventét, az MPP Bölönit szeretné

 A következő moderátori kérdés arra vonatkozott, hogy a beszélgetők szerint ki veheti fel a harcot a jelenlegi polgármesterrel? A hozzászólások leginkább Bölöni László, Csegzi Sándor, Vass Levente alakját elemezték, de szó esett Dávid Csabáról, Dávid Lászlóról és a magyar jelöltek között Frunda György neve is felmerült. Amikor a moderátor a beszélgetők által favorizált jelöltre kérdezett rá, Benedek István szerint Frunda György megnyerhetné a választást, de volt már arra példa, hogy a szenátor helyhatósági választások alkalmával visszalépett. Az orvosprofesszor szerint Floreát csak egy olyan ember képes legyőzni, aki ismeri, a közelében volt évekig, és a saját kártyáit ki tudja játszani ellene. Az MPP-sek szerint Bölöni László lenne a nyerő, az EMNT Vass Leventére teszi le a voksát. A moderátor felvetette azt a pletykát is, mely szerint az RMDSZ felső vezetése azért akarja Vass Leventét jelölni, hogy elveszítse a választásokat, ám ezt a szóbeszédet a városi elnök badarságnak nevezte.

A beszélgetés azzal a gondolattal látszott lekerekítődni, hogy a koalícióból nem lesz semmi, de ezt a meghívottak cáfolták, mindannyian meggyőződésüket nyilvánították ki afelől, hogy sikerül megtalálni az alkalmas embert, aki körül kialakulhat a konszenzus. Ezen kívül van néhány olyan kérdés, amelyben egyetértenek, például a függetlenként indulni szándékozó személyekről mindannyian úgy gondolják, meg kell győzni őket arról, hogy lépjenek vissza. A résztvevők abban ugyancsak egyetértettek, hogy a román szavazók egy bizonyos rétegét ugyancsak a magyar jelölt mellé kell állítani.

Share Button
Ennyien olvasták: 214

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.