Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Norvégiából jön az országos versenyekre

Központ január 26, 2011 Egyéb kategória

Norvégiából jön az országos versenyekre

NorvegiabolNorvégia Észak-Európában, a Skandináv-félsziget nyugati részén fekszik. Fjordokkal és szigetek ezreivel erősen tagolt partvonala több mint 25.000 km hosszú. Az országot keleten 2542 km-es szárazföldi határ választja el Svédországtól, Finnországtól és Oroszországtól. Nyugatról és délről a Norvég-tenger, az Északi-tenger és a Skagerrak, északról pedig a Barents-tenger határolja. Norvégia parlamentáris-demokratikus alapokon álló, alkotmányos monarchia. Az állam feje a király: ő a fegyveres erők főparancsnoka, az egyház feje. Ebben az északon fekvő, Skandináv országban lakik, dolgozik és edz a marosvásárhelyi Szász István Szabolcs testépítő, aki a 2010. szeptember 18-án, a Marosvásárhelyen megrendezett országos testépítő bajnokságon aranyérmet szerzett a páros kategóriában, a szintén marosvásárhelyi, de Győrben élő többszörös országos kik-boksz és testépítő-bajnok, Palecian Judit oldalán. Szász Szabolcs nemrég hazalátogatott Marosvásárhelyre, az edzőteremben készült vele az interjú:

– Itt, az Igiena Szövetkezethez tartozó, Danciu Marcel, ismertebben a Marci termében kezdtem el edzeni, a CSU hajdani edzője, Suciu Ovidiu keze alatt. Majd átkerültem a Titanic egyesülethez, Cheteleş Dumitru edzőhöz, a népszerű Titihez, aztán őt követtem a CS Universitar klubhoz. Ez 19 éves koromban volt, azaz kilenc éve. 20 éves koromban voltam először versenyen, azóta rendszeresen részt veszek az országos megmérettetéseken.


– Tavaly nyáron országos bajnok lettél Palecian Judit oldalán, sőt, Petru Ciorba, a Román Testépítő Szövetség alelnöke is dicsérő szavakkal méltatta mindkettőtök teljesítményét. Mikor döntöttétek el, hogy egymás párja lesztek a versenyen?

– Szinte hihetetlen, de ott, a verseny kezdetén jött az ötlet, akkor döntöttünk helyesen, amelynek eredményeként győztesen kerültünk ki a páros kategóriában.

– Te jelenleg Norvégiában élsz, dolgozol és ott is edzel. Hogy kerültél te ki a Skandináv-félszigetre?

– Régi sztori ez, egy kedves ismerősömmel tartottam jó ideig a kapcsolatot, ő segített, hogy kimenjek Norvégiába dolgozni. Egy éve vagyok kinn, ott dolgozom egy gyorsszállító cégnél, ahol fizikai munkát végzek, közben edzem is. Ott is vettem részt már versenyen, egy megyei bajnokságban, ahol ezüstérmes lettem. Sajnos a külföldiekre nem fektetnek kellő hangsúlyt, ezért is nehéz a felkészülés. Ezután jobban összpontosítok a hazai, azaz romániai országos versenyekre. Tartom a kapcsolatot Titivel, megkapom tőle a versenynaptárt, az edzéstervet, és annak alapján készülök fel. Mint köztudott, nem csak a felkészülés, a diéta fontos, hanem a kellő pihenés is.

– Szeretnél majd idővel a testépítésből megélni?

– Szeretnék, de ez szinte lehetetlen, hiszen Norvégiában is a munkahelyemből élek meg. A sportolás az életemnek egy nagyon fontos részét tölti ki, de egyelőre amatőr szinten űzőm, ami hobbim is egyben.


Share Button
Ennyien olvasták: 315

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.