Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Prédikáció és annak hatása

Központ május 26, 2011 Egyéb kategória

Prédikáció és annak hatása

 PredikacioA cserealji református templomban szombaton este a Még negyven nap és elpusztul Ninive! Egy pocsék prédikáció tömeghatása című ifjúsági istentiszteletre látogattunk el. A prédikáció után (ami mellesleg nem volt pocsék) Papp Benjáminnal, a gyülekezet lelkészével beszélgettünk.

– Az ifjúsági istentisztelet intézménye nálunk nem egy elterjedt dolog. Gyülekezetükben milyen igényre válaszolnak ezek az alkalmak?

– Ezeket a szombat este 7 órakor kezdődő istentiszteleteinket a gyülekezet összetétele hívta életre, ugyanis elég sok a fiatal generációhoz tartozó gyülekezeti tag. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy egy olyan istentiszteleti formát kínáljunk számukra, ami talán az ő világukhoz és temperamentumukhoz közelebb áll – mind az igehirdetés hangvételében, mind az énekek dallamvilágában. Így indult útjára 5–6 esztendővel ezelőtt ez a kezdeményezésünk, főként a konfirmandusok, illetve a konfirmáció utáni generációk számára. A résztvevők száma ezeken az alkalmakon az elmúlt években 50 és 20 között ingadozott. 

– Tulajdonképpen ez a helyzet egy közösség a közösségben-állapotot eredményez…

– Személy szerint jobban szeretném, ha ez a kisebb csoport nagyobb részt vállalna a gyülekezet életében. De látom azt is, hogy mennyire zsúfolt a fiatalok élete. Ha eljönnek az ifjúsági istentiszteletre és hétközben az ifjúsági bibliaórára is, akkor nehezen várható el, hogy a vasárnapi alkalmakon is rendszeresen részt vegyenek. Ebből fakadóan én magam is egy kis szakadást érzek a nagyobb gyülekezeti események és az ifjainknak szervezett alkalmak között.

 – Milyen tapasztalataik vannak, hogyan teremtődik meg az átmenet az egyik formából a másikba?

 – Ennek a folyamatnak fizikai-biológiai okai is vannak: fiataljaink is felnőnek, ami természetes módon vonja maga után azt, hogy fokozatosan a vasárnapi istentiszteletekre kezdenek járni. Hangsúlyozni szeretném, az előbb elmondottak nem jelentik azt, hogy ifjaink sosem járnak vasárnap templomba, erre példaként hoznám fel azt, hogy az ifjúság minden ünnepen egy alkalomhoz illő szolgálati ajándékkal lepi meg a gyülekezetet.

– Miben különböznek a szombat esti alkalmak a vasárnapi, hagyományosabb formától?

 – A vasárnapi istentiszteleten vannak ugyan szolgálatos presbiterek, de a lelkipásztor az, aki az alkalmakat vezeti. Az ifjúsági istentiszteleket egy háttércsoport szervezi, ők választják ki az énekeket, az alkalmak tematikáját, és imádságaikban is hordozzák ezeket az alkalmakat. A lelkészre csupán a prédikáció hárul. Az igehirdetés pedig olyan gondolatokra próbál hangsúlyt fektetni, amelyek ennek a korosztálynak a problémáit érintik.


 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 319

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.