Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Pro Minoritate

Központ január 22, 2011 Egyéb kategória


Pro Minoritate: A határon túli színház- és filmművészet a témája

Prominoritate
A negyedévente megjelenő kisebbségpolitikai szemle 2010-es téli számában a szerkesztők igyekeztek a karácsony környéki lapszám könnyedebbé tételére – politikai értelemben. A főszerkesztő Kósa András László elmondta, ezúttal sikerült olyan szerzőket megszólítaniuk, akik első alkalommal publikáltak a folyóiratban.

A filmművészet blokkba a marosvásárhelyi származású író, műfordító, dramaturg Király Kinga Júlia elemzést írt a Bibliotheque Pascal című filmről. A munka azért különleges, húzta alá Kósa András, mert a filmről még nem született elemzés, csupán filmkritika és -ismertető. Egy másik írás Szerbhorvát Györgyé, aki Vicsek Károly vajdasági filmrendező életútját követte végig politikai aspektusból, arra a kérdésre keresve a választ, hogy a cenzúrától hogyan jutott el a nagyon népnemzeti húrok pengetéséig filmjeivel. Harmadik, a filmművészethez kapcsolódó anyag, egy interjú. Romániában a létező 8 filmforgalmazó cég közül egy van magyar tulajdonban. Jakabffy Samu a Klorofilm KFT tulajdonosa, aki egy vele készített interjúban elárulja azt, hogy néz ki a filmforgalmazás és moziműködtetés romániai illetve kelet-közép-európai szemmel.
A következő tematika a színházcsinálásé, ebben a szekcióban is 3 írás született, ezek közül az egyik Bodó Ottó kolozsvári dramaturgé, aki a sepsziszentgyörgyi színház történetét elemzi. Egy másik szöveg a beregszászi színház történetét írja meg, amely mindössze két évtizede működik, és azért érdekes, mert az egyik legkisebb határon túli magyar közösség tart el/fenn egy világszínvonalúnak nevezett színházat, amely az orosz színművészet alapjaira épít. A harmadik írás Virág Györgyé, akit Kósa András arra kért fel, hogy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ügyét az önkormányzat oldaláról vizsgálja meg azon tekintetben, hogy egy nemzeti színház finanszírozása a település, a megyei önkormányzat vagy a kulturális minisztérium feladata-e – vagy a nemzeti kormányé, nevezetesen éppen a magyar kormányé.
A szemle másik tematikája a kisebbségi pártok létezése Kelet-Közép-Európában. Az egyik tanulmány szerzője Szarka László, aki jelenleg a komáromi Selye János Egyetem dékánja. A szerző tanulmányában azt vizsgálja, hogy az etnikai törésvonalak hogyan jelennek meg a politikai mindennapokban Kelet-Közép-Európában, és ennek milyen elméleti hátterei vannak. Egeresi Zoltán a bulgáriai törökök kisebbségi pártjának történetét írja le.
A folyóirat végén három recenzióval is találkozhat az olvasó: kettő a Lázok Kláráé, aki a két világháború közötti erdélyi magyar színjátszásról szóló lexikont, illetve a kolozsvári magyar filmgyártásról készített képes albumot ajánlja az érdeklődőknek. Jakab-Benke Nándor filmes szakember, közíró pedig Gorácz Anikó magyarországi filmkritikusnak a román filmről írt könyvét recenzeálja.Share Button
Ennyien olvasták: 322

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.