Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Rejtélyes vízalatti utat fedeztek fel az Adriai-tengerben

Központ július 7, 2014 Uncategorized

Rejtélyes vízalatti utat fedeztek fel az Adriai-tengerben

Rejtélyes vízalatti utat találtak horvát búvárok az Adriai-tengerben Split közelében – írta a vasárnapi Jutarnji List című horvát napilapra hivatkozva az MTI. A beszámoló szerint a 20 méter mélységben található, mintegy egy kilométeren át húzódó, hét méter széles „út” annyira szabályosan van kikövezve, hogy a búvárok szerint emberi kéz alkotta.

 

A helyiek már el is nevezték a „spliti Atlantisznak”. A jövő héten régészek vizsgálják meg a leletet, akkor derülhet ki, hogy valóban egy elsüllyedt város utcájáról van-e szó, vagy csupán a természet alkotott ilyen szabályos alakzatot. A víz alatti út először tíz éve került be a köztudatba, amikor Jerko Hrzic búvár talált egy húszméteres „képződményt”, amely ember által épített útra emlékeztette.

A helyszín azonban mind a spliti kikötőtől, mind a szemben fekvő Brac szigetéről távol van és a merülési zónán kívül esik, ezért nem figyeltek fel rá korábban – mesélte a horvát lapnak Ivan Bronzovic, a spliti Mornar búvárklub tagja. Akár mesterséges, akár természeti képződmény, a „spliti Atlantisz” vonzó turisztikai célpont lehet a búvárkodók számára – vélte Bronzovic. A közelmúlt egy másik környékbeli tengeralatti felfedezésére, a spliti partoktól északra talált szabályos körökre mindmáig nincs tudományos magyarázat.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 481

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.