Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Síoktatás alapszinten síoktató segítségével

Czimbalmos Ferenc-Attila január 28, 2020 Sport, Uncategorized

Tél idején sok szülő megpróbálja tanítani gyerekeit sízni, az alapszintű ismeretek elsajátításához azonban síoktatóra van szükség. A 30 éves marosvásárhelyi Székely Ferenc Szilárd testnevelőtanár – aki az Outward Bound Nemzetközi Ifjúsági Központ keretén belül síoktató – a síoktatás alapszabályairól beszélt a Központnak, amelyekre nagyon fontos hangsúlyt fektetni.

Alapszabályok, melyek elengedhetetlenek egy kezdő síző számára

–Szilárd, a sízésnek több, írott szabálya van, amelyeket szem előtt kell tartani, főleg, ha kezdőknek kell elsajátítani a sportágat. Kérem, osszon meg néhány szabályt az olvasókkal…

– Ha a kezdő síző a sízésnek az alappilléreit, ha nem tanulja meg, akkor nem fog tudni sízni.

A legfontosabb alapszabály, hogy minden kezdőnek tisztában kell lennie a sportág veszélyeivel: elcsúszhat, lesérülhet, megütheti magát, tehát a sízés nem gyerekjáték. A legbiztonságosabb az, ha a kezdő sportoló gyerekkorban tanul meg sízni, hiszen a gyerekek bátrabbak, a felnőttek viszont félénkebbek, de ők tisztában vannak a veszélyekkel. Minden kezdő sízőnek le kell győznie önmagát és a veszélyeket, ugyanakkor tisztában kell lennie, hogy oktatóra van szüksége, mert egyedül nagyon nehéz megtanulni sízni. Mindezek után következhetnek a többi, fontos szabályok.

– Melyek azok?

– Kell tudni esni, hogy ne üsse meg önmagát és tudnia kell, hogy a lábára van erősítve valami tárgy, ami csúszik előre, hátra meg oldalra, továbbá ráállva kell megtartsa az egyensúlyt a hóban, amelyet csak a helyes, lesikló mozgáskoordináció-elsajátítása után tudja művelni.

Ezek után fel kell tudnia állni a földről az esés után. Olyankor nem szabad kibontani a síléceket, mert veszélyes, hiszen az újabb esést eredményezhet, vagy összeütközhet a fentről lesuhanó többi sízővel. Ha viszont fel tud állni, akkor meg kell megtanulnia csúszkálni a sílécekkel, itt szükséges az alaplépések elsajátítása. De mindezek mellett a sípályán tekintettel kell lenni a többi sízőre, nem kell veszélyeztetni őket, a pályán megfelelő sebességgel kell haladni, a megfelelő nyomvonalat kell választani és körültekintőnek kell lenni, de mindezekre a fontos szabályokra az alapszabályok elsajátítása után kell hangsúlyt fektetni. Így mindezek után a sízés biztonságos és élvezetes, ugyanakkor kényelmes téli sport lesz számukra.

– A sízés egy szezonális sportág, ennek is megvan a hátránya?

– Igen, ami főleg kezdőnek okoz gondot, hiszen miután megtanulják a sízés alapszabályait, lassan vége már a télnek, így kiesnek a formából és felejtik a szabályokat. Mindenki azt gondolja, hogy hamar, szinte egy óra alatt megtanulhat sízni, de az nem így van, hiszen idővel újabb szabályokat és mozdulatokat kell elsajátítsanak.

Anyagilag mennyibe kerül az alap-síoktatás?

– Egy minimális alap-síoktatás mennyi ideig tart?

– A napi bérlések a pályán 50–90 lej a gyerekeknek és 45–75 lej a felnőtteknek, ez idő alatt a kezdő síző megtanulhatja a sízés alapelveit. Ha viszont élelmes a tanuló és persze ügyes a síoktató, akkor a leendő síző ennyi idő alatt megtanulhat egyenesen lecsúszni, de az még nem szlalomozás. Viszont a minimális síoktatási-idő kezdőknek 2-3 óra, ezalatt már meg lehet tanulni szlalomozni hóeke-formában, ami azt jelenti, hogy fordított V-betűt alkotnak a sílécekkel, ugyanakkor a sízők leereszkedett térdből kifele nyomják a sarkokat, a súlypontot fokozatosan a láb egyik feléről a másikra teszik át és fékezve csúsznak le. De mindez bátorsággal is párosul.

–Mi szükséges a kezdő sízőknek, hogy megtanulhassák a sízés alapjait?

– Elsősorban a vastag ruha használata kötelező, de sízni nem szabad utcai szerelésben, vagy tréningben: ilyenkor a bakancs, síkabát, sínadrág (ami nem ázik át), kesztyű, sál és sapka használata kötelező. Gyereknek nem kell vásárolni sisakot – mert azt idővel kinövik –, így azt érdemesebb inkább a sípályán bérelni. Emellett a síszemüveg, síbot, síléc is kötelező, de utóbbiakat lehet bérelni a sípályán (80–120 lejbe kerül gyerekek számára), viszont 14 éves korig kötelező a sisak viselése. Felnőtteknek mindez kb. 60–80 lej között van, de nekik nem kötelező a sisak viselése.

Ugyanakkor egy átlagos minőségi sífelszerelés felnőtt számára mintegy 1200–3000 lejbe, a gyerekeknél mindez átlagosan mintegy 700–2500 lejbe kerül, de mindössze egyszer kell befektetni a pénzt, ugyanakkor a kellékek hosszú évekig kitartanak, mi több, a sízés elsajátítása után az élmények rendkívüliek.

– A sípályáknak is van veszélyességi fokozataik?

– Igen, a sízésnél a pályák veszélyességi fokozatát, azaz a meredekségét kék (könnyű pálya), piros (középnehéz) és fekete (nagyon nehéz pálya) színnel jelzik. Például a Bogdán Sípálya piros színnel jelzett pálya, ahol a kezdőknek nem szabad lecsúszni.

Síoktató nélkül nem ajánlott kezdőknek sízni tanulni

–Ön mióta síoktató és hol oktat?

– Hivatalosan egy éve vagyok oktató, de amikor a brassói Transilvania Egyetemen sportszakán végeztem, akkor sajátítottam el síkurzusokat –, aztán sportmesteri címet szereztem a MOGYE-n. Akkor a síoktatást a szovátai Mogyorós Sípályán sajátítottuk el, ahol ifjú Gyarmati Ferenc és Dodó Gábor voltak a síoktatóink.

Tudni kell, hogy a sípályán könnyen megtalálhatnak hétvégeken, hiszen a hátunkra fel van írva, hogy ,,Monitor Ski”, így a kezdő sízők tudják, hogy hova irányuljanak, hogy megtanulhassák a sízés alapszabályait.

– Az idei tél és főleg a hó hiánya mennyire befolyásolja a síoktatást Romániában, főleg szűkebb környezetünkben, Maros megyében?

– Ez hátrányos dolog, mivel a hóhiány miatt rövidül a szezon, ami nem használ az oktatóknak. Viszont számos hazai pályán hóágyúk segítségével ,,teremtenek” havat, ilyen például a Bogdán Sípálya, a Havas Bucsin Sípálya és a maroshévizi sípályája is, távolabb környezetben pedig a Madarasi Hargita sípálya és a brassói sípályák is rendelkeznek hóágyúval, utóbbiak távolabb vannak városunktól. Amúgy, Maros megyében inkább gyerekek igénylik a sízés elsajátítását, persze szülői befolyás miatt.

 

– Ön külföldi sípályákon is megfordult már?

– Igen. A svájci pályák minőségét is megtapasztaltam, ahol csúsztam 17 kilométer hosszú közép- és kezdő pályán is, míg nálunk a leghosszabb pálya ,,mindössze” 3 kilométer, ugyanakkor ausztriai pályákat is vettem igénybe, ahol a legrövidebb 4 kilométer. Romániában vannak kezdőknek kialakított, mindössze 100 méter hosszú pályák is, de persze a hazai és a külföldi sípályák közötti különbség óriási, hiszen külföldön mindegyik szalagfelvonóval, akár székkel van ellátva. Közelebbi környezetünkben csak a Havas Bucsin Sípálya, meg Brassóban vannak hasonló felvonókkal ellátott pályák (tányéros, kalapácsos vagy szalagfelvonós) kialakítva.

– A végzettsége önnek testnevelőtanár, emellett síoktatással is foglalkozik. A sízés mellett még, mi a hobbija?

– A futball, hiszen a Maros megyei 5. ligás Nyárádremete labdarúgója vagyok, emellett szabadidőmben 2001–2002-es, 2005–2006-os és 2011-es születésű gyerekeket oktatok az MSE sportklub keretén belül. Ugyanakkor megemlíthetem, hogy az évek során a Művészeti Líceumban, Nyárádremetén, Mezőmadarason, Bözödön, Székelyvéckén is tevékenykedtem mint testnevelőtanár.

Share Button
Ennyien olvasták: 571

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.