Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Székelyföldi Önkormányzati Tanács alakult

Központ május 26, 2011 Egyéb kategória

Székelyföldi Önkormányzati Tanács alakult

 pfMegalakult a Székelyföldi Önkormányzati Tanács (SZÖT), amelyet a februári kongresszusi határozatok értelmében Maros, Hargita és Kovászna megyei RMDSZ-es helyi és megyei képviselők konzultatív és érdekképviseleti testületeként szándékoznak működtetni.

A Kultúrpalotában tartott alakuló ülésen jelen volt az RMDSZ teljes vezérkara, Kelemen Hunor elnök, Borbély László politikai alelnök, Markó Béla kormányfő-helyettes, illetve az érintett megyei tanácsok elnökei, név szerint Lokodi Edit, Borboly Csaba és Tamás Sándor.

A tulajdonképpeni alakuló ülés kezdete előtt Kelemen Hunor elmondta, az RMDSZ a demokratikus államberendezkedés alapvető intézményének tartja az önkormányzatokat, a SZÖT-ot pedig a székelyföldi sajátos érdekek megjelenítése, illetve érvényesítése céljából hozták létre. „A Székelyföldön, ahol a Szövetség uralja a helyi önkormányzatokat, a közember eddig is a hatalommal azonosította az RMDSZ-t. Az új testület működésének hatékonysága csak úgy növelhető, illetve az RMDSZ eddigi befolyása csak úgy őrizhető meg, ha a 2012-es választásokon sikerül megőriznünk, illetve erősítenünk parlamenti képviseletünket” – mondta Kelemen.

Markó Béla újfent megerősítette, az RMDSZ továbbra is a kormányzati jelenlétben látja a garanciát arra, hogy a magyar közösség számára kedvező irányban mozduljanak a dolgok, hogy a már kivívott jogokat ne nyirbálhassák meg. Az oktatási törvény módosítására vonatkozó javaslatról szólva elmondta, szerinte „szó sincs arról, hogy egy ilyen kezdeményezésnek esélye lenne”.

Borbély László politikai alelnök véleménye szerint az RMDSZ előtt álló legnagyobb kihívás a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokon való sikeres szereplés. „Meg kell nyernünk a választásokat!” – adta ki az ukázt az RMDSZ legbefolyásosabb, a legtöbb pénz fölött diszponáló minisztere.

A továbbiakban a jelenlévők elfogadták a SZÖT működési szabályzatát, és megválasztották a héttagú elnökséget, amelynek tagja: Lokodi Edit és Péter Ferenc Maros megye, Borboly Csaba, Petres Sándor és Sófalvi László Hargita megye, illetve Tamás Sándor és Antal Árpád Kovászna megye képviseletében. Az elnökség tagjai megválasztották a SZÖT elnökét is Péter Ferenc, Szováta polgármestere személyében.

Az alakuló ülésen határoztak arról is, hogy létrehozzák a nagyvilágban élő székelyek adattárát, a Székely lajstromot, amelynek szervezési, előkészületi munkálatait Tamás Sándor vállalta magára.  

 


Share Button
Ennyien olvasták: 246

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.