Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Székelyföld hét csodája

Központ január 22, 2011 Egyéb kategória

Székelyföld hét csodája

 

szekelyfold

Már csak néhány hétig lehet szavazni Hargita, Kovászna és Maros megye fel nem fedezett környezeti és turisztikai értékeire, melyet a Zöld Székelyföld Egyesület az Európai Unió és a Hargita Megyei Tanács támogatásával a Fiatalok Lendületben Program keretén belül szervezett meg.

A projekt során Székelyföld hét pozitív, valamint negatív csodáit tárják fel, melyek elérhetők és tanulmányozhatók a http://7csoda.zoldszekely.ro honlapon. A program célja bemutatni a három megye kevésbé ismert természeti értékeit, valamint környezettudatosságra nevelni a fiatalokat.

Hazai tájaink és kincseink

A kezdeményezés célja ismeretlenebb területek bemutatása és népszerűsítése, éppen ezért maradtak le a listáról a közismert települések, mint a Medve-tó, Sugó-barlang, Szent-Anna-tó, viszont szerepel Borsáros, a Borzonti nyíres, a marosvásárhelyi botanikus kert, a Buffogó tőzegláp, a csíkszentimrei büdösfürdő, a gernyeszegi kastélykert, Hargitaliget, Lucs tőzegláp, a marosvécsi arborétum, az Ördög-tó, a sáromberki gólyák, a Sólyomkő. Az olvasó minden versenyben lévő csodáról részletes leírást talál, valamint annak megközelíthetőségét is (térképet).
Szavazni a http://7csoda.zoldszekely.ro weboldalon lehetséges. A szavazó a húszas listából hét legkedveltebb csodára szavazhat, értékelve azt egytől hétig terjedő skálán, megadva nevét és elektronikus elérhetőségét. A voksolás csak abban az esetben válik érvényessé, amikor a megadott e-mail címre érkező linkre rákattint.
Feltárják a negatív „csodákat” is

A bámulatos, ám napjainkig nem túl népszerű erdélyi csodák mellett, a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a negatív jelenségekre, melyek Székelyföld legnagyobb környezetvédelmi problémáit jelentik. A tervek szerint ezekre megoldási lehetőségek is születnek. Az első forduló lejártával ebben a kategóriában szintén húsz tényező maradt versenyben: árvíz/árvízvédelem, biodiverzitás, élővizek szennyezése, energiapazarlás, erdőirtás, génmódosított növények, helyi termékek, hétvégi házak/építkezés, felelősségvállalás, hulladék-megelőzés, illegális hulladéklerakás, ipari levegőszennyezés, környezeti nevelési, mezőgazdaság, számonkérés/büntetés, szelektív hulladékgyűjtés, talajszennyezés, természetvédelmi területek, túlzott gépkocsihasználat, veszélyes hulladékok. A lista a már említett honlapon elemezhetők, valamint ugyanott lehet szavazni Székelyföld legnegatívabb csodájára is.

Javasolj területeket!

Bár a program szeptember 1-jén startolt, a projektvezetők továbbra is várják az olyan területek, illetve jelenségek leírásait, melyek helyet kapnának a rangsorban. A versenyben lévő területekről készült legsikeresebb fotók és javaslatok bekerülnek a Székelyföld 7 csodájáról készülő kiadványba, valamint megrendezésre kerül egy fotókiállítás is, mely keretén belül a beküldött fényképek segítségével szemléltetik a helyi természeti területek értékeit, valamint megőrzésük jelentőségét.

Szavazz te is Székelyföld hét csodájára a http://7csoda.zoldszekely.ro weboldalon!Share Button
Ennyien olvasták: 388

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.