Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

Tabletta

Központ augusztus 4, 2011 Egyéb kategória

Tabletta

 Miután a MOGYE román többségű vezetősége kihasználva, hogy csak a tandíjmentes helyek számának tagozatonként szerinti megoszlása van rögzítve az egyetem belső szabályzatában, a tandíjas helyeket az általános orvosi karon, Constantin Copotoiu rektor javaslatára, az egyetemi felvételin elért jegyek szerint töltötték fel. Így az összesen 80 tandíjas helyre csak a román tagozatra jelentkező diákok jutottak be.

Történt ez annak ellenére, hogy korábban az egyetem úgy hirdette meg a felvételit, hogy a tandíjas helyek is fele-fele arányban oszlanak meg a román és a magyar tagozat között.

Ezt követően került sor a Markó Béla miniszterelnök-helyettes és Daniel Funeriu oktatási miniszter közötti tárgyalásra, aminek következményeként megállapodásra jutottak arról, hogy a magyar diákoknak járó tandíjas helyek számát az Általános Orvosi Karon a minisztérium kiegészíti negyven hellyel.

Az eset – amiként az egyetemi szenátusban történtek is, ahol a kétharmados román többség ismételten megakadályozta a magyar tagozat felállítását – újabb érvekkel szolgál az önálló magyar orvosképzés mellett síkra szállóknak.


Share Button
Ennyien olvasták: 267

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.