Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Tőkés nélküli Tőkés-párt?

Központ január 22, 2011 Egyéb kategória

Tőkés nélküli Tőkés-párt?

tokes_laszlo
A parlamenti jelenlét fontossága lehet-e egy olyan imperativus, ami végre egy reális összefogást eredményezhet az erdélyi magyar politikai életben? – tehetjük fel a kérdést ismét, miközben a 2011-es esztendő várható politikai eseményeit próbáljuk előrevetíteni. Ez annál is aktuálisabb, mert egyre több jel mutat arra: elkerülhetetlen egy új párt megjelenése. Az elmúlt hónapokban már a „levegőben volt” annak a lehetősége, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) mellett, harmadik szereplővel bővül az erdélyi magyar politika, most viszont már szinte ténykérdésként kell ezt kezelnünk.

  Múlt hét végi nyilatkozatában Toró T. Tibor ismét megerősítette, folytatódik a pártbejegyzési procedúra, év közepére befejeződhet az aláírásgyűjtés. Optimizmusban látszólag nincs hiány, ugyanakkor kissé visszásan is hat Toró magabiztossága, aki tényként közli: hat hónap múlva a törvényszéken bejegyzik az új erdélyi néppártot.

A Demokrácia-központokban mostanság sokan megfordulnak

A Demokrácia-központoknak nagy a felhajtó ereje, óriási infrastrukturális bázisuk mellett nem elhanyagolható anyagi hátterük sem (indulásból 800 millió forint). Mindez persze adhat okot magabiztosságra, de Toró mintha megfeledkezne arról, mekkora munka összegyűjteni a szükséges aláírásokat szórványban, vagy kimondottan román vidéken. A törvényes előírások szerint 25 ezer támogató szignóra van szükség 18 megyéből, megyénként legalább 700. Vâlcea vagy Brăila megyébe még le lehet utazni, erre is futja most, de az ott „megszerzett” aláírásokról bármikor kiderülhet, hogy azok „hamisítványok”, akkor pedig jöhetnek az óvások, később pedig a párt alapszabályzatában lehet kivetnivalót találni. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük, az RMDSZ eddig szerzett gyakorlatát, tapasztalatát és különösen befolyását ezúttal is beveti. Markóék nyilatkozatai egyértelműen üzenetértékűek az új párt „fogadtatása” kapcsán. A helyzetnek az MPP sem tapsol, hiszen bárhogyan is nézzük: a polgáriakat talán még inkább veszélyezteti egy magát jobb-középen meghatározni kívánó „néppárti” alakulat, amely ráadásul Tőkés „tőkéjét” is maga mögött tudhatja. Érthető a polgáriak csalódottsága. Ahogyan Szász Jenő fogalmaz: „Nem tudom, Tőkésnek miért fáj a foga az MPP-re. Ott álltunk mögötte, mellette, szavára belementünk a jeges Küküllőbe, és eljátszotta az esélyét, a bizalmunkat”. Lenne tippem, mi fáj leginkább a vezető szerepre törő EMNT-elnöknek, de csakis magának köszönheti, hogy a rommagyar politikai iszapbirkózás egyik szereplőjévé vált, ahelyett, hogy az éppen Szász által felkínált „erdélyi magyarságunk legfőbb közjogi méltósága” szerepben tetszelegjen. Igaz, a lehetőséggel mintha most is kacérkodna. Erre enged következtetni az a tény is, hogy a leendő Tőkés-pártot Tőkés nélküli pártnak hirdetik (sic!). Igaz, ez a tény már Toró optimizmusa helyett inkább óvatosságot sugall. Egy esetleges bejegyzési kudarc elkerülése még nem a siker garanciája és a választás szabadságába a bukás lehetőségét is kódolták. Kellemetlen lenne magyarázkodni. Az idő mindenesetre sürget. Jövő ilyenkor már csatasorba kell állítani a jelölteket. A fejvadászat elkezdődött, de most még sokkal fontosabb kérdés, hogy ki és mennyi pénzért veszi fel a gumicsizmát, mint ahogy az is kérdés, a jelenlegi kiábrándult hangulatban hányan vannak, akik repesve várják, hogy újra aláírjanak.

Milyen taktikát követ az új erő?

„A leendő néppárt párbeszédre törekszik a közös célok mentén. 2012-ben erre a párbeszédre sor fog kerülni.” A kijelentés szintén Toró T. Tibortól származik, akinek kompromisszumkészsége mögött egyértelműen felfedezhető a kétirányú üzengetés. Korábban ennél is feltűnőbben célozta meg mind az RMDSZ, mind az MPP táborát, amikor arról beszélt, hogy a leendő Néppárt ideológiailag a polgári oldalhoz áll ugyan közelebb, de mégis az RMDSZ integrált autonómia-stratégiájában látja a megoldást. Ebben az esetben viszont, a frázispuffogtatás mögött, komoly tartalmi kérdések is felvetődnek. Egy, magát autonomista pártként definiáló alakulat nem tud mit kezdeni a belső anyaország gondolatával? Netán az SZNT Autonómiastatútumával? Hitelesebb lehet a kampányokkor hangoztatott autonómiaszlogen, mint a véleménynyilvánító referendum megszervezése? Nehéz lesz így Székelyföldön tömeges támogatásra találni, mint ahogyan nehéz lesz a személyi elvű autonómia kivívása is, ha az alapok inognak.


Share Button
Ennyien olvasták: 404

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.