Központ
2020. október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Új épülettel gazdagodott a Művészeti Egyetem

Központ február 24, 2011 Egyéb kategória

Új épülettel gazdagodott a Művészeti Egyetem

 muveszetiA Levél utcai színes, posztmodern épület pusztán megjelenésében is újat hoz a városnak, ám rendeltetésének újszerűsége országos viszonylatban egyedülállóvá teszi. A hétfőn felavatott új bábstúdió az ország egyetlen olyan intézménye, melyet eleve bábszínészek képzésére és bábszínházi előadásokra terveztek.

Gáspárik Attila, a Művészeti Egyetem rektora az épület előtt tartott avató beszédében kemény próbatételnek nevezte a bábstúdió tervének kivitelezését, majd hozzátette: „az elmúlt húsz évben, mióta kiestünk a szocializmus kulturális kegyeiből, meg kellett tanulnunk a saját lábunkon megállni. A bábstúdió egy vizsga volt az intézmény számára, a tekintetben, hogy megbír-e az egyetem egy ekkora projektet, fel tudunk-e építeni egy újabb kulturális intézményt?” Ebben a munkájában, az egyetem vezetősége szembeszegülve az értéktelenedés árjával, az előre menekülés célját tűzte ki maga elé, kulturális és minőségi szempontból egyaránt. Gáspárik arra is emlékeztette a hallgatóságot, hogy a Stúdiótermet 1962-ben adták át, majd később Béres András rektorsága hozott egy Pálffy-házat és végül a 2008-ban induló bábstúdió terve valósult meg tegnapelőtt.

Az avatóünnepély házigazdájáról, Oana Leahuról, az egyetem dékánjáról, tanáráról Gáspárik hangsúlyozta, hogy a csapat legtöbbet dolgozó tagja volt, aki az animációs színház függetlenedési harcáért nemcsak helyi, hanem országos szinten vívja csatáit. A rektor ezen kívül fontosnak tartotta megköszönni Gavril Cadariu, az Ariel Bábszínház igazgatójának szakmai kérdésekben nyújtott önzetlen segítségét.
Ez egy iskolaépület, mely a bábművész szakos hallgatóknak nyújt otthont, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne nyitva a többi szakok diákjai előtt, szögezte le Oana Leahu, aki beszédét követően körbekalauzolta az épületben a jelenlevőket. Az érdeklődők először azt a helyiséget tekinthették meg, ahonnan a bábmesterség gyökerei indulnak: az asztalosműhelyt, majd megnézhették, milyen egy speciálisan bábművészeknek tervezett előadóterem. Itt a román tagozat három bábosának rövid előadása fogadta a vendégeket. Az épületlátogatás a vadonatúj bábstúdióban, a Tamacisza Társulat tagjainak szösszenetével zárult.


Share Button
Ennyien olvasták: 230

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.