Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Változások az egészségügyben

Központ január 14, 2011 Egyéb kategória

Változások az egészségügyben

Vltozsok_az_egszsggybenLényeges változásokra, a kormányzat szerint nagyszabású befektetésekre számíthatunk 2011-ben az egészségügyi szférában. A szaktárca idén is támogatja a sürgősségi ellátás fejlesztését, valamint három rákszűrési programra (méhnyakrák, mellrák, vastagbél-daganat) 80 millió lejt különít majd el. Nem marad el az egészségügyi hozzájárulás bevezetése sem, valamint kötelezővé válik az országos egészségügyi kártya használata.

Egészségügyi hozzájárulás

A kormány és a Világbank, illetve a Nemzetközi Valutaalap között létrejött szerződés egyik legfontosabb kitétele az egészségügyi hozzájárulás bevezetése. Az erről szóló jogszabályt a Parlament még nem fogadta el, tehát egyelőre ingyenesek az orvosi vizsgálatok.
Az egészségügyi hozzájárulás célja, hogy a betegek gyakrabban vegyék igénybe az alapellátást a háziorvosi rendelőkben, hogy ellenőrizhetőbbé tegyék a valós betegellátást, mindezzel hozzájárulva az ellátás minőségi javulásához – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményben.
A háziorvosi ellátás 5 lejbe kerül majd, az otthoni háziorvosi beteglátogatás munkaidőn kívül pedig 15 lejbe. 10 lejt fizetünk szakorvosi vizsgálatért, munkaidőn kívül ennek dupláját, azaz 20 lejt. Az egynapos kórházi ellátás 10 lejbe fog kerülni, a folyamatos bennfekvésért pedig 50 lejt fizetünk. A hozzájárulás kifizetése alól mentesülnek a 700 lejnél kisebb jövedelmű nyugdíjasok, a 18 év alatti fiatalok, az inasok és egyetemisták 26 éves korig, valamint az országos programokban részt vevő jövedelemnélküliek.
Annak ellenére, hogy az egészségügyi hozzájárulás bevezetése kötelező, nem mindenki tartja előnyösnek.
Dr. Gálfy Zsuzsanna családorvos lapunknak elmondta, véleménye szerint eme hozzájárulás bevezetése semmit nem old meg, mindössze a szakadékot mélyíti az orvos és a páciens között: „Nem tartom kizártnak, hogy néhányan úgymond fölöslegesen veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, de a nagytöbbség okkal fordul orvoshoz. Biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan betegek, akiket éppen a vizitdíj fog visszatartani attól, hogy orvoshoz forduljanak” – nyilatkozta a doktornő. Hozzátette, ő is úgy véli, eljött az ideje, hogy a társadalomban tudatosuljon végre, hogy az egészségügy nem ingyenes, viszont az egyik legnagyobb problémát a kommunikáció hiánya jelenti, valamint a tervezet várható negatív hozadékait emelik ki.

Kötelező országos egészségügyi kártya

Januártól kezdődően sor kerül az egészségügyi kártyák gyártására és kibocsátására, jelentette be Cseke Attila miniszter. Az Országos Nyomdavállalat havi egymillió kártyát tud előállítani, ám országszerte körülbelül 15 millióra lesz szükség.
A biztosítókártya külön sorszámmal rendelkezik majd és tartalmazni fog olyan alapvető információkat, mint a páciens neve és személyi száma. A kártyán található elektronikus csipről leolvashatók lesznek a krónikus betegségek, életveszélyes kórcsoportok, vércsoport, Rh, a háziorvos neve és elérhetősége.
A miniszter egy sajtótájékoztató keretében hangsúlyozta, hogy az országos egészségügyi kártya használata kötelező lesz minden olyan biztosítottnak, aki igénybe szeretné venni az egészségügyi szolgáltatásokat, valamint „a rendszerben dolgozó orvosok is kapnak szakorvosi kártyát, ezeket egyszerre kell majd használni. Egy informatizált rendszer sokkal hatékonyabb és biztonságosabb, mint a hagyományos. Jelenleg bárki hozzáférhet személyes információkhoz, hisz ezek írott dokumentumok formájában léteznek. Az informatizált rendszer biztosítja, hogy ezekhez az adatokhoz csak az érintett páciensek és orvosok férhessenek hozzá” – magyarázta Cseke.
Dr. Gálfy Zsuzsanna is szükségesnek tartja a kártya bevezetését, viszont ismervén a hazai megoldásokat, egyelőre nincs meggyőződve afelől, hogy biztosan megkönnyíti majd munkájukat: „Az egészségügy informatizálása, az információk gyors és korrekt áramlása orvos és orvos, orvos és páciens között biztosan könnyebbé válik, ami akár megtakarítást is eredményezhet a rendszerben. Az információáramlás sajnálatos módon gyerekcipőben jár. Az úgynevezett orvosi levél mindössze az aktuális betegséggel, kivizsgálással kapcsolatos adatokat tartalmazza. Ez annyit jelent, hogy a családorvos kell integrálja a beteget valódi státusába (meglevő betegségekhez, kezelésekhez való viszony)” – taglalta a doktornő.  
Egy egészségügyi kártya előreláthatóan 2 eurónak megfelelő lejbe fog kerülni, melyet a biztosítottnak kell kifizetnie. A kártyát postai úton juttatják el a biztosítottak lakcímére.
 

2011: informatizálás, növekvő fizetések?

A tervek szerint az Egészségügyi Minisztérium 2011-ben folytatni szeretné a tavaly elkezdett reformstratégia gyakorlatba ültetését, nyilatkozta a sajtónak Cseke Attila egészségügy miniszter. „Négy kiemelt célkitűzésünk van, amelyek közül nagyon fontos az egészségügyi rendszer informatizálásának első lépése, az egészségügyi kártya bevezetése. Jelentős befektetéseket tervezünk az országos programok terén, különös tekintettel a rákmegelőzésre és a sürgősségi ellátásra, beleértve az infrastruktúra korszerűsítését is. Folytatódik a decentralizációs folyamat, ugyanakkor több olyan intézkedést léptetünk életbe, amely a fiatal orvosok hatékonyabb képzését segíti elő” – tette hozzá Cseke.
Ezenkívül sor kerül újabb kórház-összevonásokra, illetve -megszüntetésekre, ugyanis a miniszter álláspontja értelmében, csak ily módon valósulhat meg egyes intézmények legmagasabb kategóriába való sorolása (Marosvásárhely, Temesvár, Kolozsvár, Jászvásár, Craiova, Bukarest).
Az elképzelések szerint idén megtörténik a rezidensvizsga decentralizációja is, valamint az egységes bérezési törvény alapján a rezidens orvosok fizetése 40–70 százalékkal növekszik.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 462

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.