Központ
2020. október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Városmarketing

Központ július 21, 2011 Egyéb kategória

Városmarketing

 A marketing olyan tevékenységek összességét jelenti, amelyek a vevők, az ügyfelek vagy a partnerek minél hatékonyabb kielégítését célozzák meg. Viszonylag egyszerű és olcsó módszerekkel különösen jó eredményeket hozhat az „eladónak”. Nem kell gazdasági tanulmányokat végeznünk ahhoz, hogy a marketing fontosságáról meggyőződjünk. Ha például ebédre hívunk meg valakit, nem elégséges egy finom ételt elkészíteni. Persze nagyon fontos a „szakács” munkája, az asztalterítés, a tálalás, de ezenkívül még vigyáznunk kell, hogy tisztaság és rend legyen az ebédlőben, az előszobában, és a lakás bejárata előtt. Emellett figyelnünk kell az udvarias társalgásra, mert hiábavaló a jó falatozás, ha közben vitába keveredünk.

Egy rossz gesztussal vagy egy kellemetlen benyomással már azt is kockáztatjuk, hogy talán soha többé nem jön vissza hozzánk a vendég. Marosvásárhely nem tartozik a világvárosok közé, de bizonyos konjunktúráknak köszönhetően, a környező megyékből egyre gyakrabban és egyre többen látogatnak ide. Mindenki valamilyen céllal jön hozzánk, és a mi érdekünk az lenne, hogy minél jobban érezzék itt magukat a vendégeink, térjenek vissza máskor is, és vigyék magukkal városunk jó hírét.

Az egyik „célpont” a megyei kórház és a klinikák. Tudjuk, a „szakemberek” a gyógyítással vannak elsősorban elfoglalva (és bizony-bizony, legalábbis a felmérések alapján, továbbra is a csúszópénzek adminisztrálásával), de a kórházak működtetőinek gondoskodniuk kellene a betegek hozzátartozóival is. Senki sem jókedvében megy az orvoshoz, általában pedig kénytelen kísérők segítségét igénybe venni. Oda kellene figyelni a logisztikai szempontokra, a hatékony és pontos informálásra, a beteg–orvos–hozzátartozó közötti viszony ápolására, mert nem elég egy műtétet elvégezni, és a beteget ide-oda tologatni. Sokkal többre van szükség a jó orvosi ellátáshoz. Kár lenne a betegek bizalmát elveszíteni.

Szerencsére nem csak gyógyulni, hanem üdülni is járnak mostanában a vendégek városunkba. Ennek ellenére, tudomásom szerint, nincsenek a Víkendtelep megközelítését segítő irányjelző táblák. Pedig ezrével érkeznek az autók minden szomszédos megyéből, és ha kérdezősködnek, csak akkor kaphatnak hozzávetőleges tájékoztatást. Ugyanakkor arra is figyelni kellene, hogy a környék és a parkolók gondozottak legyenek. Ha például bontásra vagy felújításra vár egy ingatlan (mint a turbinaparti házak vagy a konzervgyári épületek), akkor az átmeneti időszakra paravánnal kellene azt eltakarni. Így viszont egy undorító, taszító, meghökkentő látvány tárulkozik a vendégeink elé.

A „marosvásárhelyi repülőtér” most már nem szenved utashiányban. A sokéves várakozás és a több milliós kiadások meghozták a gyümölcsüket. Most viszont oda kellene figyelni, hogy a parkoló ne egy elhagyott szovjet-laktanya benyomását keltse. A kedves vendégeket pedig meg kellene tanítani, hogy az autóval nem illik (és nem is szabad) a nemzetközi úton parkolni. Az is lehet, hogy sokan csak azért parkolnak oda, mert nem tudják, hogy az első tíz perc ingyen van. Szóval a milliós költségek mellett helyet kellene adni egy pár négyzetméteres aszfaltozásnak, virágültetésnek, és egy ismertető-hívogató reklámtáblának, hogy civilizált és barátságos repülőterünk legyen. Megérné.

Share Button
Ennyien olvasták: 288

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.