Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Vásárhely számára is mintát jelenthet

Központ szeptember 25, 2014 Uncategorized

Látogatóban a Gyulai Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémián

Vásárhely számára is mintát jelenthet  

Steigerwald

A Gyulai Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia Magyarország egyik legkiválóbb és legmodernebb sportlétesítménye, amelyet 2009. júniusában dr. Kiss-Rigó László (Szeged-csanádi megyés püspök) alapított, s amely egyedülálló Európában.  Rövid ott tartózkodásom során az akadémia létesítményvezetőjével – aki napi kapcsolatban áll az edzőkkel és koordinálja az ott folyó munkát –, a Békéscsabai Előre Spartacus és a Gyulai Termál FC hajdani kapusával, a 44 éves Steigerwald Ernővel beszélgettem az Akadémia működéséről, a korcsoportos csapatok eredményeiről és jövőbeli célkitűzéseikről.

– Megtiszteltetés számomra, hogy sikerült betekintenem a Gyulai Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia belső életébe. Miből is áll az Akadémia?

– Az Akadémia 14 hektáros területen terjed el, minden sportszakmai igényt kielégítő európai szintű sportkomplexum, melyhez két iskola és egy kollégium kapcsolódik, és az akadémia igazolt labdarúgóinak fejlődését szolgálja. A sportkomplexumhoz három füves (a centerpályához egy 500 fő befogadására képes kivilágított lelátó is tartozik), három műfüves meg egy homokos pálya, valamint több kiszolgáló egység: 6 nagyméretű öltöző, orvosi szoba, edzői és játékvezetői öltözők, konferenciaterem, irodák, szertár.

–A képzés milyen korcsoportokban folyik?

– Az Akadémián kollégiumi rendszerben, speciális oktatási és sport tanterv alapján neveljük, tanítjuk diákjainkat. Jelenleg 4 korosztályunk indul nyílt bajnokságban. Az U14-es és U15-ös serdülő csapatok az NB I-es bajnokság keleti csoportjában szerepelnek. Az U17-es és U21-es ifjúsági csapataink az NB II délkeleti csoportjában versenyeznek.

A 2013. évtől kezdődően elindítottuk az alsó korosztályokat, melyeket elsősorban az egyházi iskoláink diákjai alkotnak. Ebben az évben beléptünk a Bozsik-programba, melynek keretében négy korosztályt versenyeztetünk: az U6-7, U8-9, U10-11, U12-13 korosztályú gyerekcsoportokat.

Az U12 és U13-as csapataink ettől az évtől kezdődően a nemzetközi Interliga Bajnokságban is megmérettetik magukat.

– Milyen formában folyik a képzés?

– Játékosainknak iskolai órarendje, napirendje úgy van kialakítva, hogy heti hét edzésen vesznek részt, amely technikai-taktikai, koordinációs, kondicionális, rehabilitációs fejlesztésből és képzésből áll.

Az Akadémia tanulói ún. mintatanterv alapján készülnek, annak érdekében, hogy a napi tanrendjük (edzés, tanulás viszonya, időbeosztása) optimális és európai szintű legyen. A végzett tanulók érettségit, illetve szakképesítő bizonyítványt kapnak. Az európai sportkarrier nélkülözhetetlen feltétele az idegen nyelv tudása, ezért az angol, német nyelvek oktatása kiemelt feladat.

Számunkra kiemelkedő jelentősége van a diákok tanulmányi előmenetelének is, hiszen a mai labdarúgásban fontosnak tartjuk, hogy a sporttal párhuzamosan, képességeikhez mérten a lehető legjobban teljesítsenek a tanulmányok terén is.

A játékosok rendszeres sportorvosi és élettani kontroll alatt sportolnak, de kiemelt figyelmet fordítanak a pszichológiai, mentális fejlesztésre is.

Úgy látom, nagyon sok tehetséges fiatal van mindenhol, de tudjuk, hogy pl. több 100 gyerekből nagyon kevés lesz első osztályú, vagy jó, nemzetközi szinten elismert labdarúgó, viszont az életben mindenkinek meg kell állnia a helyét, ezért számunkra nagyon fontos a tanulás és a nevelés is a sport mellett. Az a célunk, hogy az Akadémiáról kikerülő gyerekek a maximumot nyújtsák majd az élet minden területén.

– A távolabbi területekről, meg a határon túlról érkező gyerekeknek mit biztosít az akadémia?

– Az ország távoli területeiről és a határon túlról is érkeznek sportolók. Számukra az Akadémia ingyenes kollégiumi ellátást és étkeztetést biztosít. Az Akadémián a képzés mindenki számára díjmentes.

– Eddig milyen eredményeket értek el az akadémia csapatai?

– Ez nekünk már a 6. bajnoki évadunk, az első évben csak két csapattal, aztán négy együttessel, most az utóbbi két évben már nyolc utánpótláscsapattal rendelkezünk, plusz van egy NB II-es felnőtt csapatunk is, a Szeged 2011 Grosics Akadémia, amely 2013 nyarától az Akadémián edz és játssza a bajnoki mérkőzéseit.

Lépésről lépésre haladunk felfele, a serdülő csapataink első osztályban szerepelnek, az ifi csapataink az utolsó évben nagyon megerősödtek, bajnokesélyesek, így feljuthatnak az első osztályba.

A szakmai munka elismerését jelenti, hogy 2013 nyarán négy akadémistát (Zabari Dávid, Pászka Lóránd, Manga Zsolt és Kovács Balázs) is szerződtetett a felnőtt csapatunk, azóta sikeresen bemutatkoztak a 2. ligás Szeged 2011 Grosics Akadémia csapatában.  

Szeretnénk, ha felnőtt együttesünk néhány éven belül felkerülne az 1. ligába, és a játékosok zömét a mi akadémiánkból kikerült gyerekek alkotnák.  

– Ismertebb edzők is dolgoznak az akadémián?

– Edzőink mindannyian képzett szakemberek, köztük többen az FTC válogatott labdarúgói voltak: az akadémia sportigazgatója az egykori szlovén válogatott középpályás, az FTC valamikori megbecsült futballistája, a 39 éves Adem Kapic.

De nálunk dolgozik a több száz NB 1-es mérkőzésen szerepelt, többszörös utánpótlás és olimpiai válogatott, négyszeres magyar bajnok, KEK döntős, 59 éves Takács László, aki az U21-es csapat edzője, aztán a huszonhétszeres magyar válogatott Klausz László, aki az U17-es csapatot, a szabadkai Kikity Márió (az U 14-es csapat edzője), Muszka Attila (U-7 és U-9-es edző), Hegedűs Károly (az U-11-es csapat trénere), Such András kapusedző, Kertes István (koordinációs tréner). Mellettük persze az NB2-es együttes, Szeged 2011 Grosics Akadémia edzőjét, a kétszeres

magyar bajnok, hajdani 14-szeres válogatott játékost, Nyilas Eleket is ki kell emelnem.

– Az akadémia nevét a magyar futball egyik legendás labdarúgójáról kapta. Grosics Gyula példakép is a gyerekeknek?

– Igen, büszkék vagyunk, hogy az Aranycsapat egyik legendás játékosáról kapta az akadémiánk a nevét, reméljük, hogy névadónk sportmúltja, személyisége tiszteletet parancsol és példa értékű minden fiatal előtt.

– Mi a célja a gyulai futball akadémiának?

– Egyértelmű: olyan sokoldalúan felkészített játékosok nevelése, akik képesek a nemzetközi futball elvárásainak megfelelni. A képzés speciális szakmai módszertan szerint folyik, amely megfelel az UEFA alapelveinek és a nemzetközi trendnek.

Elsősorban Magyarországról és a Kárpát-medence egész területéről várjuk azokat a tehetségeket, akik a katolikus értékrendet elfogadva erősítik a hazai és a határon túli magyarság identitását, akik labdarúgó sportkarrierjüket professzionális módon szeretnék felépíteni – később felnőttként célul tűzve ki a magyarországi élvonalbeli és külföldi profi csapatokba való bekerülést, szereplést.

Ugyanakkor szeretnénk, ha a mi első csapatunk általunk nevelt játékosokból állna, olyan tehetségekből, akik a későbbiekben akár nevesebb egyesületekhez is elkerülhetnek.

– Magyarországon korábban jelentek meg labdarúgó akadémiák, mint Romániában, emellett a teremlabdarúgás is korábban kezdődött, ennek ellenére legalább egy lépcsőfokkal fennebb állnak, mint az anyaország. Miért?

– Ez valóban így van. Őszintén megmondom, nehéz ezt magyarázni. Valóban a lehetőségek adottak, európai normák szerint vannak felépítve az akadémiák, kiváló szakembereink is vannak. Én úgy gondolom, hogy jó úton haladunk, és remélem, hogy az akadémiákból kikerülő tehetségeknek köszönhetően fog felemelkedni a magyar labdarúgás oda, ahová a hagyományok megkövetelik.

Az igazság az, hogy az ügyes, tehetséges labdarúgók most érték el azt a kort, amikor igazán bizonyíthatnak felsőbb szinten is. Reméljük, hogy ezen a téren rövidesen változások történnek.

Mi egy fiatal akadémia vagyunk, jó úton haladunk, és nagyon bízunk abban, hogy néhány év múlva hasonló szinten leszünk, mint pl. a Puskás Akadémia, a Budapest Honvéd-MFA, vagy akár a Vasas Kubala Akadémia.

Nem beszélve arról, hogy a Kárpát-medencében nagyon sok a tehetséges magyar fiatal labdarúgó, jó lenne ezt az „aranybányát” megfelelő módon kiaknázni.

– Erdélyi gyerekek is vannak az Akadémián?

– Jelenleg 7 erdélyi akadémistánk is van. Nem sok a 135-ös összlétszámhoz képest

– Marosvásárhelyen – két év után újra első ligás együttese van! – szintén kialakulóban van egy hasonló futball akadémia. Egy hasonló intézmény vezetőjeként mit üzen a vásárhelyieknek?

– Nagyon fontosnak tartom, hogy olyan sportvezetők tevékenykedjenek az akadémián, akik idejüket nem kímélve felkeresik, majd odahozzák, aztán felkarolják és csiszolják ezeket a gyerekeket, és megteremtik nekik azt a lehetőséget, hogy egyformán versenyképesek legyenek. Minél több lábon kell állni. Mi például a Szeged-Csanádi egyházmegyén belül alközpontokat hoztunk létre, valamint az egyházmegye iskoláira is támaszkodunk. Emellett rendszeresen toborzókat tartunk, amelyekre az ország egész területéről és a határon túlról is érkeznek az érdeklődők, tehát több fórumon is igyekszünk reklámozni az akadémiát.

Mi Gyulára neves edzőket hoztunk az Akadémiára, de nem kell megfeledkezni a helyi, ismert, tekintélynek örvendő szakemberekről sem. Emellett igen fontos a nevelés.  

Nem utolsó sorban jó kapcsolatot kell ápolni a helyi önkormányzattal és a polgármesteri hivatallal, és fontos az akadémia és az iskolák közötti együttműködés. Az a célunk, hogy az akadémiára kerülő gyerekeket megtartsuk, a sport mellett figyelembe vegyük az emberi oldalukat is, hiszen tudjuk, hogy az utánpótlás nevelése jórészt a pedagógián alapul.

Dehát amit elmondtam, azok általánosan érvényes, a szakemberek által jól ismert elvek.

Ismert tény, hogy hajdanán, Bölöni László idejében hagyománya volt Marosvásárhelyen a labdarúgásának, én személyesen is sok sikert kívánok, hogy ez a hagyomány folytatódjon és sikeres labdarúgó akadémiájuk legyen!


Share Button
Ennyien olvasták: 865

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.