Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

VásárhelyiPletykalap

Központ február 9, 2011 Egyéb kategória

VásárhelyiPletykalap

 pletykalap

Egészségesebb Vásárhely. Az egyre növekvő légszennyezettségre való tekintettel a városvezetés úgy döntött, áprilistól taxik helyett riksák fogják kiszolgálni az utazóközönséget. / Hát ez állati! Japán biológusok bejelentették: amennyiben minden a tervezett ütemben halad, 2015-ben megszülethet az első mamut. / Tabletta. Internetes hír: kifejlesztették az első olyan tablettát, amely jelentést küld arról, ha bevették. / Láthatatlan kiállítás. Ezt a nevet viseli egy nemrégiben Budapesten megnyílt interaktív kiállítás, amelyen a látogatók a vakokat és gyengénlátókat sújtó nehézségekkel szembesülhetnek, bár ez utóbbi talán nem a legmegfelelőbb kifejezés… / Jófej pápa. Az óvszerhasználat után múlt héten a közösségi oldalakról nyilatkozott XVI. Benedek… / Mászós Robi. / Vai de szegény fejünk! / Filmajánló: Predator a Hargitán, Az örökség, Az angol nagyon beteg / Apróhirdetések.

 

Egészségesebb Vásárhely. Az egyre növekvő légszennyezettségre való tekintettel a városvezetés úgy döntött, áprilistól (a buszok és maxi-taxik mellett) taxik helyett riksák fogják kiszolgálni az utazóközönséget. A viteldíj változatlanul 1,8 lej marad kilométerenként, de ez gyakorlatilag mégiscsak drágulást jelent, mivel egy taxiban három-négyen is utazhatnak egyszerre, míg a riksák egyszemélyesek. Előnyük viszont, hogy szellősek, kényelmesek, félig fedettek, így esőben is csak abban az esetben ázunk tropára bennük, ha a szél is fúj, vagy túl gyorsan húzzák. A tervek szerint az idősebb és/vagy túlsúlyos ex-taxisofőröknek a cégek engedélyezik, hogy ketten húzzanak egy riksát. Ugyanakkor felhívják az utasok figyelmét, hogy meredek úton megközelíthető helyekre, például a Somostetőre való cucukázáshoz csak azok vegyék igénybe ezen szolgáltatást, akik nem különösebben érzékenyek a szagokra.


Hát ez állati! Japán biológusok bejelentették: amennyiben minden a tervezett ütemben halad, 2015-ben megszülethet az első mamut (pontosabban: az eltűnésük óta az első). Az ősállatmagzatot egy elefánttehén fogja kihordani és megszülni, illetve megelleni. Egy tokiói állatkertben már el is kezdték építeni neki a mamutházat mamutfenyőből, ahonnan egy helyi mamutvállalathoz fog bejárni dolgozni. A mamutok elterjedése megoldást jelenthetne a globális élelmezési problémákra, hiszen volt idő, amikor szinte kizárólag mamuthúst ettünk, bár akkor még valamicskével kevesebben valánk. A tudósok más kihalt állatok klónozását is tervezik, így például a kardfogú tigrisét, amely a legenda szerint úgy halt ki, hogy találkozott az ősnyuszikával, aki így szólt hozzá: tigris, leetted magad, mire a kardfogú csak ennyit kérdezett: hol?, majd egy gyors fejbólintással lenézett magára…

Tabletta. Internetes hír: kifejlesztették az első olyan tablettát, amely jelentést küld arról, ha bevették. Segítségével csökkenthetők azok a milliárdos költségek, amelyek az elmulasztott gyógyszerszedés kísérőjelenségeként évente jelentkeznek. A kapszulák belsejében egy emészthető miniatűr antenna és egy mikrocsip található, amely a széklettel távozik a szervezetből. A vevőkészülékeket a tervek szerint mobiltelefonokba fogják beépíteni. Az ötlet nem is rossz, csak éppen fordítva kellett volna csinálni: mivel vélhetően kevesebb pasztillát felejtenek el bevenni az emberek, mint amennyit nem, az kéne jelentést küldjön, amelyiket elmulasztották lenyelni, így sokkal olcsóbb lenne az egész. Persze, azért van ezzel egy kis bibi: honnan tudja az a szerencsétlen tabletta ott a dobozkában, hogy most pont őt kellett volna bevegyék vacsora után, és nem a mellette levőt, de ők a tudósok, oldják meg.

Láthatatlan kiállítás. Ezt a nevet viseli egy nemrégiben Budapesten megnyílt interaktív kiállítás, amelyen a látogatók a vakokat és gyengénlátókat sújtó nehézségekkel szembesülhetnek, bár ez utóbbi talán nem a legmegfelelőbb kifejezés… Gyakorlatilag minden töksötétben zajlik, van többek közt labirintus, akadálypálya, de még étterem is, ahol szintén koromsötét honol, és vak pincérek szolgálnak fel (arról nincs hír, hogy a szakács is vak-e, de valószínűleg nem). Itt nálunk sajnos nincs ilyen kiállítás, pedig biztos nagy lenne az érdeklődés, és személyzetet se volna bajos találni, mert imádott városunk bizonyos vendéglőiben (főleg, ha nem a megfelelő nyelven csevegünk) nemcsak süketek a pincérek, hanem vakok is.

Jófej pápa.
Az óvszerhasználat után múlt héten a közösségi oldalakról nyilatkozott XVI. Benedek, sőt mi több, áldását adta rájuk, méltatta azok lehetőségeit, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az online barátságok nem helyettesítik a valódi emberi kapcsolatokat. Név szerint egyetlen közösségi portált se említett, viszont olyan szavakat használt, mint „megosztás”, „felhasználó” és „profil”. Ezt követően a kábítószerekről szólt őszentsége, amikre természetesen nem adta áldását, de még szlengesebb kifejezésekkel tarkította mondandóját, mint például „hernyó”, „spanga”, „kokó”, „tolni”, „díler” vagy „dzsanki”. Benedek papa rulez!

Mászós Robi.
Egy huszonhét emelet magas (137 méteres) hongkongi irodaház tetejére mászott fel legutóbb a francia pókemberként elhíresült Alain Robert, aki hivatásos hegymászó, de gyakorlatilag a világ összes magas építményét bevette már. A mászikálások végén rendszerint le szokták tartóztatni, de aztán kisebb-nagyobb pénzbüntetés fejében el is engedik, vélhetően azért, mert úgyis megszökne. Mászószenvedélye állítólag tizenkét éves korában kezdődött, amikor egyszer a szülei véletlenül kizárták a nyolcadik emeleti lakásból, és Robika nem várt rájuk estig a tömbház előtt, hanem szépen felmászott a falon, majd be az ablakon. Barátai szerint azonban ebből egy szó sem igaz: egyszerűen azért mászkál egyfolytában mindenféle falakra, mert roppant ideges ember.

Vai de szegény fejünk! Egész egyszerűen elképesztő, hogy az országos román kereskedelmi tévék helyi, magyar nyelvű híradói mennyire hemzsegnek a magyartalanságoktól, fülsértő és bugyuta tükörfordításoktól, már-már értelmetlen mondatoktól; emellett az Erdély TV-n és a TTM-n is be-becsúszik egy-egy „perla”, de korántsem az előzőekéhez hasonló mennyiségben. Az embernek az az érzése sokszor, mintha 5–6. osztályos, vegyes házasságból származó és román tagozatra járó gyerekek ülnének a hírszerkesztői székekben. Íme néhány gyönyörűség: ráblaprogram (roncsautóprogram helyett), szépítőszalon (szépségszalon helyett), telenovella (filmsorozat vagy szappanopera helyett) satöbbi. De, ha már „gâsca”, legyen kövér, ezért ajánljuk nekik az alábbi kifejezéseket is: kapturált infráktor, vagány vonat (tren de marfă), a mozi szent szörnyei (monştri sacri ai cinematografiei), vagy akár artisztikus patinázs…

Filmajánló. Az utóbbi időben egyre több film kerül ki fiatal erdélyi magyar rendezők keze alól, de sajnos a mozik nem nagyon vetítik, jobbára csak fesztiválokon találkozhatunk velük. Pedig kár, hiszen egyik-másikuk igazi remekmű…, íme, egy kis kedvcsináló:
Predator a Hargitán. Egy málnaillatos nyári estén Ábel épp hazafelé tart a medvefejésből, amikor furcsa nyomokat vesz észre a hóban, de nem törődik velük, mert egy kicsit nagyon be van rúgva. Otthon a szülei cafatokban hevernek szanaszét a kunyhóban, mire ő csak ennyit mond: – Kendek mit marháskodnak már megint?, azzal lefekszik. Másnap reggel nagy nehezen tudatosul benne, hogy mi is történt, megfeni a szalonnás bicskáját, és elindul megkeresni a ragadozót…
Az örökség. Géza vendégmunkásként dolgozik egy Vancouver melletti fakitermelésen, és egyetlen vágya egy motoros láncfűrész, mert elég fárasztó fejszével kivágni a mamutfenyőt. Már szinte meg tudja venni, amikor a román szobatársai megfújják és elmulatják a spórolt pénzét. Géza ettől iszonyúan begurul, kiviszi a hullarészeg bandát az erdőbe, odakötözi őket egy-egy fához, majd előveszi a dédnagyapjától örökölt vésőkészletét. Csak erős idegzetűeknek!
Az angol nagyon beteg. A film egy angol férfiról szól, aki nagyon beteg. Egy kórházi szobában játszódik az egész, a beteg nem beszél, csak nyögdécsel. Néha bejön egy ápolónő, megméri a lázát, megcsóválja a fejét, majd távozik. A vége előtt egy fél órával a beteg meghal, ezután már nem történik semmi. Művészfilm.

Apróhirdetések.
– Zongoraórákat adok-veszek.
– Béranyát keresek, aki kihordaná a gyermekemet… vasárnaponként a strandra.
– A4-es lapomat azonos típusú kocsira cserélném.
– Gondozónő mellé idős, beteg asszonyt keresünk.
– Elcserélnék száz tyúknyakat egy lúdnyakra.
– Hétvégenként elmegyek Ön helyett horgászni, ha nem ér rá. Csalit biztosítok.
– Aranyhörcsögöt cserélnénk kistestű kutyára (azt hittük, hogy tacskókölyök).
– Elvesztettem a türelmemet. Becsületes megtalálója hozza vissza, de azonnal!
– Vadonatúj, ajándékba kapott Dancs Annamari cédémet elcserélném bármire.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 351

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.