Központ
2020. október 23. péntek, Gyöngyi

Volt is, nem is: Csiki-csuki körmenet

Központ augusztus 18, 2011 Egyéb kategória

csikicsuki

Volt is, nem is:
Csiki-csuki körmenet

 Maradt még hely a Vártemplom padjaiban, a körmenetből csendesülősre sikeredett augusztus 11-i „demonstráción”. Mondani se kell, a hely nem hemzsegett a MOGYÉ-t képviselő diákoktól, jelenlegi oktatóktól, – horribile dictum! – szenátustagoktól, politikusoktól…

 Hiába vittek magukkal gyertyát a tiltakozáson résztvevők, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület és a Bolyai Kezdeményező Bizottság által eredetileg körmenetnek hirdetett eseményen nem került sor ezek meggyújtására. A szervezők másodszori bejelentését is elutasította az Engedélyező Bizottság és a döntési folyamat utolsó láncszeme: Dorin Florea polgármester. Ekkor az önálló magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzésért demonstráló szervezők a Vártemplomot jelölték meg tiltakozásuk helyszínéül.

cs1

Ötvös József, a találkozó házigazdája a szeretet himnuszával köszöntötte az egybegyűlteket, majd a szervezők részéről Ádám Valérián, az RMOGYKE ügyvezetője így üdvözölte a jelenlevőket: „Ne féljenek, higgyék, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem a magyaroké is!” Ezután telefonos kapcsolatba lépett a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnökével, Szécsényi-Nagy Balázzsal. A HÖK elnöke elmondta, egyetemük hallgatói figyelemmel kíséri a MOGYÉ-n történő eseményeket és bíznak abban, hogy olyan megoldás születik, mely a magyar nyelven történő oktatást mindenféle szempontból biztosítja. A telefonos beszélgetés után a szervezők egy összeállítást vetítettek, amely helyi és határon túli televíziók tudósításait tartalmazta a MOGYÉ-n zajló elmúlt hónapok eseményeiről.

Ezután Benedek István, az egyetem professzora, a városi RMDSZ elnöke szólalt fel. Rövid beszédében hangsúlyozta: a többségnek nem érdeke támogatni az önálló magyar nyelvű oktatást, mindez hatással van a városra és a régióra is. Ezért a helyi vezetésnek, de más, nagyobb hatalommal és befolyással rendelkező illetékeseknek is kötelessége állást foglalni az ügyben. Kellő támogatással és összefogással sikerül a közös célokat elérni – jegyezte meg optimistán a városi RMDSZ vezetője.

Kincses Ajtay Mária, a Bolyai Kezdeményező Bizottság elnöke, a MOGYE nyugalmazott oktatója elmondta, az egyetemen rosszabb állapotok uralkodnak, mint 1989 előtt. „Ha a minisztérium jóváhagyja a jelenlegi Chartát, az egyetemen befejeződik a magyar oktatás elsorvasztása, meghal a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés” – hangsúlyozta a professzorasszony.

Hollanda Dénes, a Sapientia–EMTE Műszaki és Humántudományok Karának volt dékánja felszólalásában aláhúzta: „bízzunk abban, hogy ez a magyar vonal létrejön. Ha másként nem megy, magyar egyetemet kell építeni! (…) Ellenben addig, amíg a törvény megengedi, hogy fiataljaink állami pénzen tanulhassanak, ezt ki kell kényszeríteni. Tovább kell küzdeni és létre kell hozni a magyar kart!” Az egykori dékán beszédében hangsúlyos szerepet kapott az a gondolat, hogy a jövőben fontos olyan polgármestert választani, aki megengedi, hogy a magyar közösség tagjai a főtéren találkozzanak.

cs2

Ezek után a város volt polgármestere, Fodor Imre szólt az egybegyűltekhez, gondolatait egy csángó imádsággal zárta. Oláh Dénes római katolikus főesperes beszédében a közösség megtartó erejét emelte ki, míg Nagy László unitárius főjegyző felszólalása arra mutatott rá, hogy sorsdöntő pillanatokban Jézus is azon a nyelven beszélt, amelyet a legjobban birtokolt: az anyanyelvén. A főjegyző azt is szóvá tette, nem érti, hogy 2011-ben miért kéri a rendőrség egy lelkésztől, hogy augusztus 11-e előtt egy héttel nyújtsa be a tiltakozáson majd elhangzó beszédét és imádságát.


Share Button
Ennyien olvasták: 271

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.