Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Vonatvárás Marosvásárhelyen

Központ február 17, 2011 Egyéb kategória

Vonatvárás Marosvásárhelyen

 vonatvaras

I.

140 évvel ezelőtt 1871. november 20-án 12 órakor Marosvásárhely lakói nagy eseménynek voltak tanúi. Ágyúdörgések közepette, a zászlódíszbe és a virágokba öltöztetett pályaudvarra megérkezett Székelykocsárd felől az első vonat. A kiadós eső ellenére sok százan köszöntötték a felvirágozott szerelvényt, mely utat nyitott arra, hogy Marosvásárhely bekapcsolódjon az európai vérkeringésbe.
1868-ban kezdték el az erdélyi vasutak építését Nagyvárad–Kolozsvár–Segesvár–Brassó, illetőleg Arad–Piski–Tövis irányába. Ezután került sor a szárnyvonalak építésére, többek közt Székelykocsárd és Marosvásárhely között, amit 1886-ban Szászrégenig, 1905-ben Dédáig, majd 1909-ben Csíkszeredán és Sepsiszentgyörgyön át Brassóig meghosszabbítottak, létrehozva ezzel a Székely Körvasutat. Sajnos ez az intézkedés nem segítette elő azt, hogy Marosvásárhely a rangjához illően bekapcsolódjon az ország vérkeringésébe.
A XIX. század végén, a XX. század elején egyre több vasútvonal hálózta be az országot. 1887-ben átadják a forgalomnak Marosludas–Beszterce, 1915-ben a nyárádmenti és a mezőségi keskenyvágányú vasútvonalat, ami hozzájárult az ország gazdasági életének a felemelkedéséhez.

II.

Napjainkban a személy- és a teherforgalom lebonyolításában alapvető szerepet tölt be a vasút. Még mindig ez a legbiztosabb és a legolcsóbb közlekedési eszköz, mely behálózza az egész országot. A XIX. század vasútépítői ebből a szempontból nagyon előrelátóak voltak. Az általuk tervezett és felépített vasúti hálózatot csak az államhatárok változásai miatt kellett kiegészíteni a Déda–Szeretfalva, a Szálva–Alsóvisó vagy a Bumbeşti–Livazeny vasútvonalakkal. A II. világháború után napirendre tűzték a vasút fejlesztését, számos lerombolt pályát újjáépítettek, felújítottak, több helyen dupla vágányt fektettek le és azokat villamosították.
A vasút fejlődése ennek ellenére messze elmaradt a nemzetközi követelményektől. Főleg a pályaudvar infrastruktúrája, a vagonok tisztasága sok kívánnivalót hagy maga után.
III. A XXI. század második felében valószínű, hogy modern, gyorsjáratú vonatok, intercityk száguldanak majd a vasúti pályákon. A majdani tiszta, kényelmes kocsik utasai között lesznek olyanok, akik azért bosszankodnak, hogy az ablakokból nem szemlélhetik a gyorsan elsuhanó tájat. Ők lesznek azok, akik nosztalgiával gondolnak arra az óránkénti 30 km-es sebességgel közlekedő vonatra, melyre egy éjszaka a vásárhelyi állomáson egy jóhumorú nyomdász a következő feliratot ragasztotta a vagonablakok külső részére: „Menet közben kihajolni veszélyes!”
A modern és gyorsjáratú vonatok nem zárják ki majdan a nosztalgiavonatokat, melyek vonzani fogják a külföldi turistákat a vidék megismerésére.
Tudomásul kell vennünk, hogy a XXI. században a legmegbízhatóbb közlekedési eszköz a vonat marad. Ezért törekedjenek a vasút modernizálására és bővítésére az illetékesek. Adják vissza a vasútnak azt a tekintélyt, amit az másfélszáz éve kivívott magának.


Share Button
Ennyien olvasták: 265

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.