Központ
2020. október 29. csütörtök, Nárcisz

XV. Vajdaszentiványi tánc- és zenei tábor: Tizenöt éve szolgálja a kultúrát

Központ augusztus 11, 2011 Egyéb kategória

XV. Vajdaszentiványi tánc- és zenei tábor

v1

Tizenöt éve szolgálja a kultúrát

Másfél évtizedes múltra tekint vissza a vajdaszentiványi tánc- és zenei tábor. A hagyományokhoz híven, az idei eseménysorozatnak is a Vajdaszentiványi Hagyományőrző Táncegyüttes és Zalai Táncegyüttes voltak a szervezői, hűséges támogatói pedig a Zichy-Horváth Egyesület, a polgármesteri hivatal, az iskola és a református egyház.

Vasárnap, július 31-én érkeztek a táborlakók és oktatóik, s húzták fel sátraikat a művelődési otthon mögötti téren. Ismerős volt a hely számukra, hiszen előző években is ez a domboldal jelentette egy hétig „otthonukat”. Jóformán ki sem pihenhették az utazás fáradalmait, mert hétfőn már elkezdődött a tánc- és zeneoktatás. A haladókkal Varga János, majd Antal Áron, a középhaladókkal Hajdú Flórián, míg a kezdőkkel Nagy Levente foglalkozott. A zeneoktatással Horváth Eleket bízták meg, aki – mint Varga János táborvezető hangsúlyozta – 15 éve szolgálja a tábort, s terjeszti Magyarországon a vajdaszentiványi népzenét, s vált ezáltal a tábor fő vonzerejévé.

v2

A kivétel nélkül mindannyiszor hajnalba nyúló esti programokra a szabadtéri színpadon került sor, ahol fellépett a Zerkula zenekar, Kásler Magdi, a szászcsávási zenekar, a Holtmaros táncegyüttes, de sikernek örvendett a Puci Kozák Ernő és Barátai Cigánysow-ja, valamint a Kutyakölykök műsora.

v3

Dr. Máté Lajos Ázsia-kutató az iskola könyvtárában tartott érdekes előadásokat. A szerda a szabadprogramok napja volt, amelyből nem hiányzott a horgászás, halászlé-főzés, vetélkedők, fürdőzés. Délutánra egyre többen foglaltak helyet a Zichy-kastély előtti tölgyfa árnyékába helyezett székeken, s tapsoltak a tíz falu hagyományőrző táncosainak. Az egyhetes tábor szombaton este regrutabállal, majd tábortűzzel zárult.

Megőrizni kulturális értékeinket

– Tizenöt éve alakult a Zichy-Horváth Egyesület, s ugyanannyi ideje szervezzük meg a tábort is.

v8

Az egyesület alapítói a falu kulturális életéért felelős emberek és tánccsoportjai voltak, akik felvállalták Vajdaszentivány kulturális és történelmi értékeinek megőrzését, ápolását és továbbadását – mutatott rá az egyesület alakulásának céljára Nagy Erika elnök. Gróf Zichy Jozefina tiszteletbeli elnök pár hete, 103 éves korában hunyt el. Az egyesületnek jelenleg 30 tagja van, többen megmaradtak az alapítók közül, de újakkal is bővült az egyesület. Feladataik közé tartozik a Vajdaszentiványi Hagyomány­őrző Tánccsoport támogatása – a nagy és idősek, a közép- és a kiscsoportok istápolása -, részt vesznek a falunapok, a tűzoltónap szervezésében, de támogatást biztosítanak a tánccsoportnak évi egy-egy külföldi kiszállás megvalósításában. A tánccsoport sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évente 20–30 fellépésre hívják az országban.

v5

Az egyesület székhelyét az úgynevezett „hosszú kastélyban” rendezték be, amelyet a tulajdonostól 10 évre haszonbérbe kaptak, s itt működtetik a falumúzeumot, de raktárhelyiségnek is használják. Pár évvel ezelőtt az épület középső részén beszakadt, ezt a tulajdonos restauráltatta és a teljes tetőzetet átfedte.

v6

Az egyesület jövőbeni terveiről szólva, Nagy Erika kifejtette, céljuk a komoly hagyományra tekintő tábor fenntartása, hiszen a visszajáró vendégek bizonyítják, hogy érdemes azt folytatni.

Táborról táborra
A falumúzeum előtti tornácon rendezte be fafaragó műhelyét Székely Lajos, a csittszentiványi Bandi Dezső Kulturális Egyesület elnöke. Dolgozóasztala soha nem üres, párévestől felnőttekig érdeklődnek afaragászat iránt.

v4

v7

‘A Bandi Dezső gyűjtötte mintakincsből merítünk, azt gazdagítva faragunk népi díszítőmotívumokat”, meséli az amúgy tornatanár. Több mint tíz éve oktatja a faragás csínját-bínját gyerekeknek, fiataloknak. A nyári szünidőben pedig meghívásoknak tesz eleget: a székelyudvarhelyit követte a vajdaszentiványi, majd Nyárádszentlászló, Mezőtúr, a szovátai Teleki Oktatási Központ következik. „Jómagam is Bandi Dezső tanítványa voltam, s láttam önzetlenségét, hihetetlen munkabírását. Akkor fogalmazódott meg bennem, tovább kell vinnem ezt a hagyományt”, mondja a Csittszentiványon faragó szakkört vezető Székely Lajos, hozzáfűzve: Csittszentiványon minden gyerek tud faragni, az iskolában választott tantárgyként oktatják a faragást.

Fiatalok kistérsége

Nyolc éve szolgál a szentiványi gyülekezetben Dénes Csaba református lelkész. „A számadatokat tekintve apadó gyülekezet vagyunk. Százzal vagyunk kevesebben, mint közel egy évtizede. A 164 temetéssel szemben a keresztelések száma 68” – ismerteti a lehangoló statisztikát a lelkész.

v11

De rögtön sorolja a pozitív tényeket is: nagyon jó az ifjúsági élet a gyülekezetben, az ifjúsági csoport negyven fiatalja hetente jár bibliaórára. Hat település – Sárpatak, Sáromberke, Póka, Pókakeresztúr, Szentivány és Ernye – összefogásával kistérséget alakítottak, amelynek fiataljai a hónap első vasárnapján valamelyik gyülekezetben találkoznak ifjúsági istentiszteleten.

v9

Ezekre az alkalmakra fiatal együtteseket is meghívnak, akik a fiatalok „hangján” tolmácsolják az ige üzenetét. Dénes Csaba az építkezéseket is sikerként éli meg: két székelykaput állítottak a faluban, az 1855-ben épült templomi orgonát felújították, a harangokat elektromosították, valamint a 2004 telén visszakapott egyházi óvodát felújították. Terveik között szerepel egy kápolna építése, az ehhez szükséges telket már megvásárolták a temető szomszédságában.

 Új óvoda épül
 
Mivel a református egyház visszakapta az óvoda épületét, a helyi önkormányzat pályázatot nyújtott be alapok lehívására. A 14 milliárd régi lejes beruházáshoz 2009-ben fogtak hozzá, amikor felhúzták a falakat. A szakminisztérium azonban tavaly elzárta a pénzcsapot, s így mindössze idén került tető alá a bölcsődének, napközinek és konyhának is helyet adó épület.
Ezzel párhuzamosan folyik a vízhálózat-bővítés.
v10
Dani József polgármester elmondása szerint a községközpontban és a hozzá tartozó Toldalagon 7 kilométeres fővezetéket helyeztek le, s idén befejezik a három éve folyó munkálatokat. Szentivány határába szivattyúház kerül, míg a toldalagi tetőre épülő víztárolóból látják el ivóvízzel a két település lakosságát.

v12
A tervek szerint a későbbiekben ugyaninnen kapja majd a vizet Bala és Ercse is.
A Környezetvédelmi Minisztériumhoz nyújtották be a 2,5 millió euró értékű, a községközpont csatorna­­- hálózatának kiépítésére vonatkozó pályázatot. Az elbírálásra azonban még nem kerül sor. A pályázatokkal kapcsolatosan vannak keserű tapasztalataik: a művelődési otthon építését célzót, amelyet már 4 éve letettek a szaktárcához,  nyertesnek nyilvánították, a hiányzó pénzalapok miatt azonban a mai napig sem foghattak neki a munkálatokhoz. Ezért az önkormányzat továbbra is borsos bért fizet a Zichy család leszármazottainak, hogy a kastély egyik épületét kultúrházként használhassa a falu közössége.

 
Share Button
Ennyien olvasták: 755

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.