Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Zenei felhozatal a 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Filmfesztiválon

Központ október 27, 2016 Uncategorized

alternative24ok
Koncertestek a filmes szemlén; zenei felhozatal a 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Filmfesztiválon november 2-a és 6-a között, Marosvásárhelyen.

Zenei élményeiben is maradandónak ígérkezik az alig egy hét múlva kezdődő Alter-Native. A koncertek idén két helyszínen várják a közönséget. A Kultúrpalota mellett a Jazz and Blues Klubban muzsikálnak jövő héten a filmes szemle meghívottjai.

A David Yengibarian Trio hangzásvilágában péntek este merülhetünk el. A jereváni születésű, örmény származású David Yengibarian az egyik legkeresettebb jazz- és világzenei előadó és zeneszerző. Fő inspirációs forrása az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai jazz és improvizatív zene, az argentin tangó, valamint az azt megújító Astor Piazzolla zenéje. A trió összetétele: David Yengibarian – tangóharmonika, Bata István – basszusgitár, Badics Márk – dob. Koncertjükre november 4-én 21 óra 30 perctől kerül sor a Kultúrpalota nagytermében.

Szombaton újra jazzben oldódik a népzene, és ugyancsak egy trió várja a közönséget. A Bartók-év jegyében szervezett Bartók és a jazz elnevezésű koncerten a művészek azzal játszadoznak el, hogy miként vihetők át a jazzbe Bartók alkotásai, és fejleszthetők tovább az e műfajra jellemző sajátos improvizációval. A trió tagjai: Teodora Enache, Fejes Krisztina és Káel Norbert. A koncertnek november 5-én, szombaton este 18 órától ad otthont a Kultúrpalota.

Idei filmfesztiválos zenei élményeink másik helyszíne a Jazz and Blues Klub. Itt muzsikál az Alter-Native jövő szerdai első napján a Bende Zsolt Quartet. A marosvásárhelyi születésű Bende Zsolt zenekarának repertoárján saját szerzemények és jazz sztenderdek egyaránt szerepelnek. Hangzásuk leginkább a hard bop stílusához áll közel, modern, de a hagyományokat is tiszteletben tartó letisztult formában. A négyes összetétele: Bende Zsolt – gitár, Balázs József – zongora, Orbán György – nagybőgő, Balázs Elemér – dob. Este 8 órától hallgathatjuk őket.

A csütörtök a Gentry Sultan estje a Jazz and Blues Klubban. A négyes a legendás Pop Ivan mítosz szellemiségét idéző, annak alapító tagjaiból szerveződött friss hajtás. Zenéjük fúziót képez korábbi énjük romantikus, mással nem összetéveszthető formavilága, a free-jazz hagyományok tradíciói, az orientalizmus és a kortárs zene elementáris, arcát folyamatosan változtató jelene között. A Gentry Sultan tagjai: Horváth László – trombita, elektro-akusztikus effektek, Vereb Szabolcs – szaxofon, billentyű, teremin, Hevesi Nándor – basszus, billentyű, Kovács Gergely – dobok. A négyes csütörtök este 9 órától zenél.

A fesztiválbelépők ára idén is változatlan marad: a jegy 15, az öt napra szóló bérlet 40 lejbe kerül.
Az esemény programját megtalálják a fesztivál weboldalán, a www.alternativeiff.ro internetes címen.

A fesztivál partnerei a Maros Megyei Tanács, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: Románia Kultúrminisztériuma, Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, Ifjúsági és Sportminisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány.


Copyright © 2016, Madisz. All rights reserved.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 608

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.